Csak a fogorvosok felelőssége a szájápolás? A szájhigiénia szerepe a légúti infekciókban

A száj-garat üreg a normális flóra mellett kolonizálódhat patogén baktériumokkal, ezek aspirációja nozokomiális pneumóniát okozhat. Elsősorban intenzív osztályon, főleg lélegeztetett és idősotthonban ápolt betegek esetében van jelentősége az orofaringeális baktériumok aspirációjának. Komplex programok bevezetésével az aspirációs pneumónia kockázatát jelentősen csökkenteni lehet, rövidül az ápolási, lélegeztetési idő, jelentôs költségmegtakarítás mutatkozik. A programokba beépített szájápolási protokoll révén (nemzetközi adatok alapján) tovább csökkenthető az aspirációs pneumónia gyakorisága. Ez az ápolási napok számán, továbbá a lélegeztetési időn és az antibiotikum-felhasználáson keresztül jelentősen csökkentheti az ápolási költségeket. Így indokoltnak látjuk, hogy a hazai kórházi ápolási protokollokba bekerüljenek a szájhigiénés eljárások, párhuzamosan az orvosok és betegápolók képzésének fejlesztésével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kelemen Kinga
a szerző cikkei

Prof. dr. Nagy Gábor
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.