hirdetés

Amiről a bárányok hallgatnak – gondolatok a varicella-oltás bevezetésének küszöbén

A bárányhimlő az esetek zömében enyhe megbetegedés, szövődményeinek gyakorisága mintegy 2–6%-ra tehető. Jelen cikk azokat a súlyos, hospitalizációt igénylő szövődményeket állítja a középpontba, amelyekről általában kevesebb szó esik, és amelyek zöme ép immunrendszerű gyermekeknél alakul ki. Miután ezek a komplikációk védőoltás segítségével jó eséllyel megelőzhetők, több szempontból is jelentős kérdés, hogy 2019 őszétől a varicella elleni védőoltás a nemzeti immunizációs naptár része lesz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Pátri László, házi gyermekorvos, Pécs
a szerző cikkei

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.