Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

A Duchenne-féle izomdisztrófia (DMD, Duchenne muscular dys trophy) egy súlyos, progresszív neuro musz kuláris betegség, mely X kromoszómához kötött recesszív öröklésmenetet mutat. A fiúk körében minden 5000 élveszületésre körülbelül 1 DMD-eset jut. A betegség jellegzetessége az egyre súlyosbodó izomgyengeség, melynek hátterében a funkcionális disztrofin protein hiánya áll. Ezek a gyermekek tipikusan későn kezdenek el járni, nehézséget okoz számukra a futás és a lépcsőzés, és gyakoriak az elesések. A motoros tünetekhez esetenként nem motoros tünetek is társulhatnak, például magatartászavarok, neurokognitív deficitek és megkésett beszédfejlődés. A DMD kórismézésére a fiúknál általában 4-5 éves korban kerül sor, amikor szembetűnik a fizikális fejlődés elmaradása a kortársakhoz képest. A járásképesség elvesztése rendszerint 12–14 éves korban következik be, ezen a téren azonban viszonylag jelentős különbségek lehetnek az egyes országok között. 

#2
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

Bár az alkohol magzatkárosító hatása jól dokumentált tény, viszonylag kevesebb adattal rendelkezünk az alkoholfogyasztás és szoptatás összefüggéseiről. Hasonlóképpen a szoptatás alatti dohányzásról is bebizonyosodott, hogy károsítja az utódok kognitív fejlődését, ám a szoptatás alatti dohányzás ilyen irányú hatásait eddig még nem elemezték. Az anyai dohányzás és szeszesitalfogyasztás után az alkohol és a nikotin megjelenik az anyatejben, ezért különös jelentősége van annak, hogy pontosabb ismeretekkel rendelkezzünk a szoptatás alatti dohányzás és ivás hatásairól. 

#3
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

A thrombophilia (thrombosis-hajlam) olyan kórállapot, amelyben fokozott esélye van a thromboemboliás betegség kialakulásának. Gyermekkorban ritkák a thromboemboliás betegségek, azonban a már gyermekkorban kialakult vénás thrombosis vagy embolia hátterében gyakran igazolódik legalább egy hajlamosító tényező. Napjainkban egyre nő az igény thrombophilia-vizsgálatok elvégzésére olyan családok gyermekeinél, ahol korábban vénás thromboemboliás eseményt (VTE) diagnosztizáltak. Mivel az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak a thrombosisok, valamint a hajlamosító tényezők közül különösen a Leiden-mutáció, sokszor tünetmentes, negatív anamnézisű gyermekeknél is szeretnék elvégeztetni a szülők a thrombophilia-vizsgálatokat. Rendszeres a kérés thrombophilia vizsgálat végzése irányában a nőgyógyász, háziorvos kollégák felől is kamaszkorú lányok fogamzásgátló tablettával való első ellátása előtt. A következőkben a gyermekkori thromboemboliás események hátterében potenciálisan jelen levő különböző hajlamosító tényezőket mutatjuk be. Összefoglaljuk a thrombophilia-vizsgálatok esetleges indikációit, értékelési nehézségeit, illetve elvégzésük potenciális előnyét/hátrányát a gyermekek és családjuk számára.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

Már az asztma definíciója és osztályozása is vitákat vált ki.1 „Az asztma nem gyógyítható, az asztma természetes lefolyása nem befolyásolható. Az asztma nem előzhető meg.” Mégis, mi az, amit tehetünk? Elsősorban törekednünk kell a jó asztmakontroll elérésére, amit egyrészt gyógyszeres kezeléssel, másrészt életmódbeli változtatásokkal, és a kedvezőtlen környezeti hatások kiküszöbölésével érhetünk el.  Az irodalmi adatokra támaszkodva kiemelünk néhány lényeges témát, és összefoglaljuk a hazánkban széleskörűen követett asztma guideline (Global Initiative for Asthma 2018) gyermekekre vonatkozó ajánlásait.2

#5
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

2011-ben széles körű konszenzus alapján jelent meg az első, kifejezetten gyermekekre kidolgozott amerikai, majd angol módszertani ajánlás, amelyek célja a területen szerzett pneumonia gyermekkori morbiditásának és mortalitásának csökkentése. Jelen közlemény ezen ajánlások alapján foglalja össze az ismereteket.1,2

#6
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

A gyermekkori hyperlipoproteinaemiák a genetikai eredetű familiáris és a betegségekhez, exogén hatásokhoz csatlakozó szekunder formák két csoportjába sorolhatók. E munka célja a gyermekkori familiáris és szekunder dyslipidaemia-formák áttekintése, a felismerésük, a kezelésük és a gondozásuk lehetőségeinek áttekintése. 

#7
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

A haematuria differenciáldiagnosztikája gyakran állítja nehéz feladat elé a klinikust. A véres vizelet hátterében banális húgyúti fertőzéstől kezdve az immunmediált glomerulonephritiseken, az örökletes és veleszületett betegségeken át az etiológiai tényezők széles spektruma állhat. 

#8
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online
2019-02-27

A tudomány egyre több betegség ellen biztosít védelmet, köztük a meningococcus B és C okozta fertőzések ellen is. Mit várhatunk ezektől a védőoltásoktól, mit ajánl a gyakorló házi gyermekorvos?  Ezekről kérdeztük dr. Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.