Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-19

A THALES vizsgálat legfrissebb eredményei szerint a ticagrelor plusz aszpirin kezelés előnyösebb az egyedüli aszpirin kezelésnél

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-07-08

Az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap szerint az apixaban hatékonyságát igazoló vizsgálat nyomán gyökeresen változott meg a pitvarfibrilláló betegek stroke-pevenciója.

#3
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 7. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2015-08-27

A tranziens ischaemiás attakhoz (TIA) igen magas korai stroke-kockázat társul, ezen túlmenően myocardialis infarktusra és vaszkuláris eredetű halálozásra hajlamosíthat. A TIA gyors kivizsgálása és kezelése csökkenti a korai rekurrens stroke, a fatális vagy rokkantságot okozó rekurrens stroke és a 6 hónap elteltével fennálló funkciókárosodás
kockázatát.

#4
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 7. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2015-08-12

A tranziens neurológiai deficitek (TND) gyakoriak a neurológiai sürgősségi ellátásban. A TND-ket gyakran TIA-nak (tranziens ischaemiás attak) tekintik, mivel TIA kapcsán a 30. napra 10% körül van a következményes stroke kockázata. Gyakori, hogy nem mutatható ki háttérben álló cerebrovaszkuláris betegségre utaló egyértelmű jel, különösen 55 évesnél fiatalabb betegeknél.

#5
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-06

Az átmeneti ischaemiás roham (TIA, transient ischemic attack) definíció szerint olyan vaszkuláris eredetű neurológiai deficit, mely 24 órán belül teljesen rendeződik. A TIA az ischaemiás stroke kockázati tényezője: egy nemrégiben közzétett metaanalízis szerint TIA után a stroke rövid távú (7 napon belüli) kockázata 5% körül van. A TIA az extracranialis vaszkuláris események (EVE, extracranial vascular event) valószínűségét is növeli: a myocardialis infarktus kockázata egy év elteltével 2%. Öt éven túl nagyjából azonos gyakorisággal fordul elő cerebrális infaktus és EVE, ami alapján a stroke egy globális kóregyüttes részének tekinthető. Mindazonáltal kevés vizsgálat indult a nagy vaszkuláris események előrejelző tényezőinek azonosítására, és a szubklinikus extracranialis atheromatosis szisztematikus értékelése jelenleg nem szerepel a rutin ajánlásokban a tünetmentes stroke-túlélők esetében.

#6
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Bizonyítékalapú orvoslás >> Kardiológia
2009-11-20

A RELY vizsgálat igazolta, hogy a dabigatran jobb eredménnyel és biztonságosabban alkalmazható a pitvarfibrilláció miatt állandó antikoaguláns kezelést igénylő betegekben, mint a warfarin. A dabigatran lényegesen nagyobb mértékben csökkentette a szélütés és a szisztémás embolizáció kockázatát, ugyanakkor súlyos vérzés vagy agyi haemorrhagia ritkábban fordult elő.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.