Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-09-21

A külső hőmérséklet befolyásolhatja energiáinkat, érzelmeinket és alvásminőségünket. A tudósok még mindig azt vizsgálják, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja az emberi viselkedést.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2022-03-25

A mitochondrialis betegség az egyik leggyakoribb metabolikus betegség, mely öröklődhet a mitochondrium saját DNS molekulája (mtDNS) által vagy a mitochondrium működését meghatározó csaknem 1500 nukleáris gén által. A maternális öröklődést mutató mtDNS betegségben szenve­dők a mitochondrialis helyettesítő terápia segítségével szülhetnek egész­séges gyermekeket. Az eljárás egy továbbfejlesztett in vitro fertilizációs technika, melynek során az mtDNS-beteg anya nukleáris DNS-ét ültetik be egy harmadik fél, a donor enukleált petesejtjébe, melyben egészséges mtDNS-tartalmú mitochondriumok vannak. Így meg lehet előzni az mtDNS betegségek továbbadását.

#3
OTSZ Online
2021-11-24

Egy daganat nem csak ellenőrizhetetlen növekedésével pusztítja a szervezetet. A szabadon osztódó ráksejtek által kibocsátott kémiai anyagok bonyolult mechanizmusok révén a primer daganattól távol is károsítják a szervezetet.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-02-19

Betegség esetén működésbe lép egy speciális gén, ami nemcsak az alvás mennyiségét növeli, de segíti a kórokozók elleni immunvédekezést is. A felfedezés arra is felhívja a figyelmet, hogy a kórházi ápolás során tipikus alvásdepriváció akadályozza a gyógyulást.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-13

Először azonosítottak olyan kémiai anyagot, aminek szerepe lehet abban, hogy a paraziták milyen hatást képesek kifejteni a gazdaszervezetükre.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-09-04

Az RNS-ek számos fajtája közül a cirkuláris RNS alapvetően új jelenségnek számít a molekuláris biológiában. 

#7
OTSZ Online >> PR cikkek
2015-06-29

Másfél évtizede azonosították azt a gént, amelyik közrejátszik az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában, de emellett a hosszabb élet kulcsa is lehet.  Jelenleg ígéretesnek tűnő kutatások zajlanak a gén blokkolására.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-12-12

Akit sok frusztráció ér szexuális téren, az rövidebb ideig él – legalábbis a gyümölcslegyeknél. A Michigan Egyetem kutatói azt találták, hogy a stressz növelése révén hamarább elpusztulnak azok a hím muslicák, melyek érzik a nőstények feronomjait, a párzást azonban mégis megakadályozza valami –olvasható a Science című lapban.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-02-13

Nehéz időket élnek a vörösborokban található természetes polifenol, a rezveratrol feltételezett szívvédő és élethosszabbító hatását gyógyszerekbe átmenteni igyekvő cégek és kutatók. Kattintás után botránykrónika következik tudományos háttérrel.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.