Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 15
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-01-13

A BioMarin Pharmaceutical Inc. közleménye szerint fázis III vizsgálatok során jó eredményeket mutatott az achondroplasia kezelésére fejlesztett vizsgálati készítményük, a voszorotid.

#2
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-02-08

A sclerosis multiplexet (SM) kísérő kognitív károsodás nem globális, hanem rendszerint három aspektust érint: az információfeldolgozás sebessége a leginkább sérülékeny, melyet az epizodikus memória és a végrehajtó funkció követ.

#3
Sclerosis multiplex lapszemle Sclerosis multiplex lapszemle 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2017-02-07

A sclerosis multiplex az egészséggel kapcsolatos életminőség (HRQoL)1 romlásával társul, amelyet a betegség progressziója tovább ront, befolyásolva a családi életet, a szociális funkciókat és a munkaképességet.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-11-16

A petefészek-daganatos betegek túlélését javította a platina bázisú kemo­terápiák mellett bevezetett VEGF-gátló bevacizumab. A PARP-inhibitorok újabb terápiás modalitást jelenthetnek. A BRCA-státusz jelentős prognosz­tikai marker. A PARP fehérje gátlásával az egyszálú DNS-törések sejtosztó­dáskor kettős szálú törésekhez vezetnek. BRCA-mutáns betegeknél a kettős szálú DNS-töréseket javító homológ rekombináns repair mechanizmus hibája a gyorsan osztódó sejtek halálához vezet. A PARP-inhibitor olaparib alkalmazását jóváhagyta az EMA és az FDA. Fenntartó monoterápiaként, BRCA-mutáns, platinaszenzitív, relabáló, high grade szerózus ovarium-tumorokban alkalmazható, indikációs körének bővülése várható.

#5
Bőrgyógyászati Mozaik Bőrgyógyászati Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Bőrgyógyászati Mozaik
2016-01-20

Az urticariában szenvedő betegek egészséggel összefüggő életminőségét (HRQoL, Health Related Quality of Life) a betegségre vonatkozó szubjektív benyomásokkal kapcsolatos kérdésekkel mérik. Az eredmény segítséget nyújthat a terápiás döntéshozatalhoz is. Tekintettel az immunológiai kórképek – köztük az allergiás rhinitis és conjunctivitis, asztma és bőrgyógyászati kórállapotok − prevalenciájára, a HRQoL felmérése jelentős segítséget nyújthat a gyógyszerek, valamint a kezelés hatásainak felméréséhez.

#6
Parkinson Mozaik Parkinson Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Parkinson Mozaik
2015-08-27

A PD nem motoros és motoros aspektusai egyaránt befolyásolják a betegek mindennapi életét és egészséggel összefüggő életminőségét

#7
Parkinson Mozaik Parkinson Mozaik 4. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Parkinson Mozaik
2015-08-27

Szoros összefüggés igazolódott a nem motoros tünetek száma és az általuk okozott betegségterhek között.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-05-11

Egyre több és kiterjedtebb vizsgálat igazolja, hogy a testmozgás nem csak az egészség megőrzésében nélkülözhetetlen, hanem a daganatos kezelések utáni életminőséget és gyógyulási esélyeket is jelentősen javítja.

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2015-03-05

Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek kortársaikhoz hasonló életminőséggel és fizikai aktivitással rendelkeznek, de a motoros képességeikben lemaradás tapasztalható. A glikémiás kontroll a kardiorespiratorikus fittséggel mutat összefüggést.

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-14

Bár kevéssé vizsgálják, de közismert, hogy a COPD-s páciensek körében nem számítanak szokatlannak a pszichiátriai problémák, amelyek negatívan érinthetik az egészségi állapottal összefüggő életminőséget.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.