Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-10-12

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az agyhártyagyulladást okozó Neisseria meningitidis fertőzés profilaxisára szolgáló MenQuadfi oltóanyagot.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-03-02

A daganatok kikerülik vagy elnyomják az immunrendszer spontán tumorellenes védekezését, ám az immunterápia ezt a blokádot áttörve akár több kezelésen progrediált betegek körében is tartós és komplett választ ered­ményezhet. Ezért az immunterápiát sokan már az onkológia ötödik egyen­rangú pillérének tekintik.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-01-20

Számos betegség étvágytalansággal jár. Kutatások igazolták, hogy az éhezés segít a bakteriális fertőzések legyőzésében. A vírusfertőzések esetén sajnos pont fordított a helyzet.

#4
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XXI. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2016-07-05

A csökkent immunitású gyermekek hasmenésének hátterében sokszor enterális infekció áll. E betegségek elhúzódóak és életveszélyesek lehetnek. Kedvezőbb kimenetelt a gyors és körültekintő diagnosztikától, az immunstátusz javításától (pl. immunszuppresszió csökkentése), valamint a megfelelő terápiától várhatunk.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-05-12

Az USA járványügyi hivatalának (CDC) becslése szerint évente hat ameri­kaiból egy kap ételmérgezést. A betegség leggyakoribb okai vírusok (pl. norovírus), baktériumok (pl. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Listeria) és paraziták (pl. Toxoplasma gondii, Giardia). A végleges diagnózis csak széklettenyésztéssel vagy más, bonyolultabb laboratóriumi vizsgálat­tal állapítható meg. Ételmérgezés gyanújakor az empirikus kezelést már e vizsgálatok eredményének megismerése előtt el kell kezdeni. Az empirikus terápia lényege a tünetek kezelése, a klinikailag dehidrált betegek rehidrálása és antibiotikum adása. Az ételmérgezéseket jelenteni kell a helyi és állami egészségügyi szerveknek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-04-30

A várandós nők L. monocytogenes fertőzése súlyos magzati és perinatális szövődményeket okozhat. Az emberi liszteriózis hátterében csonthéjas gyümölcs fogyasztása is állhat egy új esettanulmány szerint.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-02-15

A modern nyugati életmód körülményei között nincs különösebben nagy szükség a gyomorsavra a táplálékok megemésztéséhez. Ugyanakkor a gyomorsav mint barrier kiesése növeli a gasztrointesztinális és egyes légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben áll a savtermeléshez kapcsolódó betegségek kockázatának csökkenése. Tekintettel a protonpumpagátlók gyakori alkalmazására, időszerû lenne a csökkent gyomorsavtermelés nettó kockázatnövelő vagy kockázatcsökkentő hatásának meghatározása.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2012-11-12

Az USA-ban a bakteriális meningitisz incidenciája csökken, de a betegség továbbra is életveszéllyel és maradandó károsodás veszélyével jár. Klinikailag nem lehet megbízhatóan megkülönböztetni a bakteriális meningitiszt a gyakoribb aszeptikus meningitisztől. 

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle X. évf.3. szám
OTSZ Online
2005-06-01
Történeti áttekintés A Listeria monocytogenest először 1926-ban azonosították nyulakban és tengerimalacokban kialakult mononucleosis kórokozójaként. A fertőzött állatok típusos monocytosist mutattak, ezért a kórokozó a Bacterium monocytogenes nevet kapta. Az emberi fertőzést három évvel később írták le. Ugyanezen baktérium jelenlétét igazolták 1936- ban perinatalis fertőzésekben is. Az 1940-ben megalkotott Listeria monocytogenes elnevezés az antiszeptikus technika atyjának tekintett Lord Lister emlékét őrzi. A korábban ritka kórokozónak számító L. monocytogenest egyre gyakrabban igazolják az 1960-as évek óta, mely valószínűleg a háztartási hűtőberendezések és a félkész élelmiszerek széles körű elterjedésével magyarázható. Noha az általános népességben ma sem tartozik a gyakori fertőzések közé, újszülöttek, várandósok, időskorúak és immunhiányos betegek körében életveszélyes állapot kialakulásához vezethet. Mikrobiológia A L. monocytogenes kisméretű, fakultatív anaerob, Gram-pozitív, mozgékony bacillus (pálca). Húsleves és véres agaron egyaránt jól szaporodik; egyes fajok esetében keskeny béta-hemolizáló sáv figyelhető meg a telepek körül. Klinikai anyagból származó mintákban a kórokozó Gram-technikával változó festődést mutathat, és coccusokra, diplococcusokra vagy diphteroidokra emlékeztethet, ami tévútra viheti a laboratóriumi technikust. Az organizmus igen ellenálló az alacsony hőmérséklettel, a lúgos vegyhatású közeggel és a nagy sókoncentrációval szemben, ennél fogva kedvező feltételeket talál szaporodásához a talajban, az ivóvízben, a szennyvízben, az állati ürülékben, az állati takarmányban és a fertőzött hűtött élelmiszerekben is. A talajban hónapokig életképes maradhat, hőkezeléssel és a fertőtlenítőszerek többségével azonban elpusztítható.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.