Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-03-20

Forgalmazási engedélyt adott az FDA a világ első hordozható, betegágyhoz tolható MRI készülékének, melyet a Hyperfine Research Inc. fejlesztett ki POC MRI márkanéven.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-05-18

A szokványos daganatellenes kezelések hatása részben azon alapul, hogy stresszhatás révén a kóros sejteket apoptózisra késztetik. A rezisztencia egyik fő mechanizmusa, hogy a ráksejtek képesek kitérni a programozott sejthalál elől. A cikk az Amerikai Egyesült Államokban nemrég piacra került BCL-2-inhibitor venetoclax ürügyén foglalja össze az apoptózis útvonalon direkt módon ható daganatellenes kezelési lehetőségeket. A venetoclax az első sikeresen kifejlesztett molekula, mely gátolja, hogy a daganatsejtek elkerüljék az apoptózist.

Nature Reviews Drug Discovery, 2016. március

#3
OTSZ Online >> PR cikkek
2012-11-19

Egy új, miniatűr, a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) technológiát felhasználó diagnosztikus platform képes arra, hogy detektálja a sejt mikrovezikulumoknak nevezett apró részecskéit egy csepp vérben. A ráksejtek több mikrovezikulumot bocsátanak ki magukból, mint a normális sejtek, s ezért detektálásuk egyszerű módja lehet a rák diagnosztizálásának.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.