hirdetés

Az apoptózis útvonalon ható rákellenes gyógyszerek jelene és jövője

A szokványos daganatellenes kezelések hatása részben azon alapul, hogy stresszhatás révén a kóros sejteket apoptózisra késztetik. A rezisztencia egyik fő mechanizmusa, hogy a ráksejtek képesek kitérni a programozott sejthalál elől. A cikk az Amerikai Egyesült Államokban nemrég piacra került BCL-2-inhibitor venetoclax ürügyén foglalja össze az apoptózis útvonalon direkt módon ható daganatellenes kezelési lehetőségeket. A venetoclax az első sikeresen kifejlesztett molekula, mely gátolja, hogy a daganatsejtek elkerüljék az apoptózist.

Nature Reviews Drug Discovery, 2016. március

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szász Róbert
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.