Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-11-16

Az Alzheimer-kór kezelésében értékelt fázis II/III. GAIN klinikai vizsgálat nem teljesítette ugyan az elsődleges végpontokat, de érdekes felvetésekkel állt elő a betegség kiváltó okát illetően.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Ránézek és megmondom
2021-08-27

A 23 éves beteg az álla alatti területen észlelt, nem gyógyuló seb miatt keres­te fel orvosát. Elmondása szerint az elválto­zás 8 hónappal korábban jelent meg, miköz­ben egy kameruni építkezésen dolgozott, ahol gyakran kellett részben víz alá merülnie.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-02-03

Az utóbbi években a mikrobiom kutatása virágzó kutatási területté fejlő­dött. A legkülönbözőbb, eddig kevéssé tisztázott mikrobiom–gazdaszer­vezet kölcsönhatások, úgy tűnik, nagyon fontos szerepet játszanak sokféle betegség kialakulásában. Ez a cikk azt foglalja össze, hogy mit tudunk és mit gyanítunk minderről, és kitér arra is, hogy mikor és hogyan fejti ki hatását a fekális mikrobiomtranszfer.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-01-25

A perzisztens vagy visszatérő kellemetlen szájszag (foetor oris, halitózis) min­den életkorban előfordul, gyakorisága a fejlett országokban 10–50%. Súlyos esetekben jelentős negatív hatása lehet a betegek önértékelésére és társas kapcsolataira. Hátterében leggyakrabban az oro- vagy a nasopharynx elvál­tozásai állnak, de más belgyógyászati kórképek kísérőjelensége is lehet, ilyen­kor a betegvizsgálat során kézenfekvő és hasznos információt jelent. Írásunk a foetor oris gyakori okait, a kivizsgálás és a terápia lehetőségeit foglalja össze.

#5
OTSZ Online >> PR cikkek
2016-05-24

A bakteriális vaginosis (BV) a hüvelyi fertőzések egyik leggyakoribb formája, mely egyeseknél csak vulvovaginalis diszkomfortérzést okoz, melyet hüvelyi váladékozás, kellemetlen szag és a hüvely irritációja kísér, másoknál kifejezett, súlyos panaszokat okoz. A kórkép etiológiája még napjainkban sem teljesen egyértelmű.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-11-30

A gyulladásos reumatológiai betegségek, valamint a mikrobiom, ezen belül elsősorban a bél mikrobiomjának kapcsolata az utóbbi évek kutatásainak egyik leginkább fejlődő területe. A mikrobiom és a betegségek közötti kapcsolat kétirányú, ugyanakkor nem tisztázódott még, hogy a mikrobiom megváltozása tényleges patogenetikai tényező-e, vagy a már kialakult gyulladásos aktivitás függvénye.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-09-09

A dentális plakk és a fogínygyulladás kezelésére használt szájvizek klórhexidin tartalma kiváltható egy azonos hatékonyságú növényi hatóanyaggal. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-08-02

Az epidermolysis bullosa hólyagok képződésével járó, a bőrt, a nyálkahár­tyát érintő betegség. A betegek számára nagyon fontos a fogászati prevenció, mert a hegesedések miatt a fogászati kezelés nehézségekbe ütközhet. A szük­séges kezeléseket a lehető legkevesebb traumával kell elvégezni. A páciens­nek arra kell törekednie, hogy a megfelelő étkezéssel és szájápolással fogainak épségét a lehető legtovább megőrizze. A betegek megfelelő ellátása orvosi teamet igényel, melynek tagjai: bőrgyógyász, fogorvos, gasztroenterológus, genetikus, speciálisan felkészített nővér, dietetikus, pszichológus. A család­tagokat is fel kell világosítani a teendőkről és azok okáról. Magyarországon a betegek gondozása a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos EB Centrumban történik.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-05-17

Az ateroszklerózis egy krónikus érfali gyulladás, amelyet különböző kórélettani folyamatok és megjelenési formák jellemeznek. A gyulladásos állapot fenntartásában és a plakkok rupturájában több tényező játszik szerepet, ezek között az infekció direkt és indirekt hatása régóta érdekfeszítő kérdéskör. 

#10
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2012-12-20

A periodontitisz a krónikus fogínybetegségek egyik formája, amely az USA felnőtt lakosságának majdnem felét érinti. Akkor alakul ki, ha a száj baktériumflórája megváltozik, s ez gyulladáshoz és végül csontvesztéshez vezet. Legsúlyosabb formája, amelytől az USA-ban a felnőttek 8,5%-a szenved, rossz hatással lehet az egészségi állapotra.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.