Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 8
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-11

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszereinek bizottsága (CHMP) 2020 január 27-30-i ülésén az alábbi készítményeket véleményezte.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-06-18

Az antibiotikum-rezisztens Pseudomonas aeruginosa legyőzését ígéri az a meghökkentő felfedezés, hogy e baktériumokat fágfertőzések teszik immunrezisztenssé.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-01-17

Két éve tudjuk, hogy a vírusok képesek egymással kommunikálni, most a Princeton University kutatói azt fedezték fel, hogy egyes fágok hallgatózni is képesek: a baktériumok egymás közti kommunikációját érzékelve döntik el, megölik-e őket.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-25

Az új generációs probiotikumoktól azt várják, hogy nem csak a bélrendszer egészségét biztosítják, hanem képesek az antibiotikum-rezisztens baktériumok kiszorítására is. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2016-05-12

Az USA járványügyi hivatalának (CDC) becslése szerint évente hat ameri­kaiból egy kap ételmérgezést. A betegség leggyakoribb okai vírusok (pl. norovírus), baktériumok (pl. Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter, Listeria) és paraziták (pl. Toxoplasma gondii, Giardia). A végleges diagnózis csak széklettenyésztéssel vagy más, bonyolultabb laboratóriumi vizsgálat­tal állapítható meg. Ételmérgezés gyanújakor az empirikus kezelést már e vizsgálatok eredményének megismerése előtt el kell kezdeni. Az empirikus terápia lényege a tünetek kezelése, a klinikailag dehidrált betegek rehidrálása és antibiotikum adása. Az ételmérgezéseket jelenteni kell a helyi és állami egészségügyi szerveknek.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-08-08

A kolera baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, vagy ilyen vízben mosott nyers zöldségek és gyümölcsök, a belőle készített jégkocka, vagy a fertőzött folyóvizek torkolatából származó, nyersen fogyasztott hal és kagylófélék.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-05-23

A heveny hasmenés hátterében legtöbbször vírusos gasztroenteritisz áll. A gyakran utazók, az egyidejűleg más betegségben vagy ételfertőzésben szen­vedők esetében nagyobb a bakteriális fertőzés valószínűsége. Diagnosztikai vizsgálatokat nagyfokú folyadékvesztés, súlyos általános állapot, elhúzódó láz, véres széklet, immunszuppresszió vagy nozokomiális fertőzés gyanúja indokol. A folyadékveszteség pótlására orális rehidráló kezelést kell indítani a táplálás korai megkezdésével. Véres hasmenés esetén a motilitást csökkentő szerek adá­sa kerülendő. Probiotikumokkal rövidíthető a betegség időtartama. Az antibio­tikumok pl. sigellózis, kampilobakteriózis vagy Clostridium difficile fertőzés ese­tén hatásosak.

#8
OTSZ Online >> abbott - hidrasec
2013-04-15

A hasmenéses megbetegedések a gyermekkori morbiditás és mortalitás vezető okának számítanak világszerte. A halál oka sok esetben a folyadék- és elektrolitveszteség következtében fellépő dehidráció. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.