hirdetés

A bakteriofágok emberi fertőzéseket is okozhatnak

Az antibiotikum-rezisztens Pseudomonas aeruginosa legyőzését ígéri az a meghökkentő felfedezés, hogy e baktériumokat fágfertőzések teszik immunrezisztenssé.

hirdetés

Egyes bakteriofágok direkt módon elősegíthetik humán bakteriális fertőzések kialakulását, írják a Science-ben megjelent tanulmányukban (Bacteriophage trigger antiviral immunity and prevent clearance of bacterial infection) Johanna M. Sweere és munkatársai. Az immunológus és infektológus szerzők szerint a kórházi fertőzések 10%-áért felelős Pseudomonas aeruginosa baktérium egy őt fertőző vírus segítségével csapja be a humán immunrendszert: a bakteriofággal fertőzött baktérium láthatatlan marad az immunrendszer számára.

A baktériumok és a fágok szimbiotikus kapcsolata sokkal gyakoribb lehet, mint eddig gondoltuk, nyilatkozta a vizsgálatot vezető Paul Bollyky a tanulmányról beszámoló Nature hírmagazinnak. A P. aeruginosa és a Pf névre keresztelt fág kölcsönhatása eredményeképp a fággal fertőzött baktériummal megfertőzött emlős immunrendszerének fagocitái felhagynak a baktériumok bekebelezésével. A bakteriofág minden jel szerint arra is képes, hogy mRNS-t termeltessen a humán sejtekkel.

A vizsgálat során a Stanford Egyetem immunológusai krónikus fertőzött égési sebekből vettek mintát (összesen 111 embertől). A 111 seb közül 37 volt fertőzött P. aeruginosa-val, és a P. aeruginosa-fertőzések 68%-a tartalmazott Pf vírust. Amikor a kutatók ezeket a fágfertőzött baktériumokat egerek nyílt sebébe juttatták, 50-szer alacsonyabb baktérium-számra volt szükség a fertőzés kialakulásához és a kísérleti állatok nagyobb valószínűséggel pusztultak el, mint amikor a kutatók Pf-mentes baktériumokat használtak. Ha az egereket a vírus-baktérium kombináció beadása előtt Pf-ellenes oltással immunizálták, kisebb mértékű volt a kialakuló P. aeruginosa-fertőzés.

A Pf-fertőzött és a Pf-mentes baktériumok egyaránt a seb területéhez vonzották az egerek fagocitáit, azonban a Pf-fertőzött baktériumokat tartalmazó sebekben a fagociták hamarosan felhagytak a baktériumok bekebelezésével, és olyan interferonok termelésébe kezdtek, amelyek csak vírusok megtámadására képes immunsejteket hívtak a sebhez. A kutatók hozzáteszik: hasonló mechanizmus működhet közre a mikrobiom hasznos tagjaival kapcsolatos immuntolerancia kialakulásában is.

A számos antibiotikumra rezisztens P. aeruginosa nagy morbiditással és mortalitással járó fertőzéseket okoz, a WHO 2017-es listáján az Acinetobacter baumannii után amásodik legveszélyesebb kórházi patogénként tartják számon, továbbá súlyos légúti fertőzéseket okoz cisztás fibrózisban szenvedőknél. Bollyky és munkatársai már szabadalmaztatták is a Pf-ellenes oltást, és remélik, hogy a jelenleg disznókon folytatott kísérletek után hamarosan humán vizsgálatokban bizonyíthatják, hogy a vakcina emberek esetében is megelőzi az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetést jelentő baktérium, az antibiotikum-rezisztens P. aeruginosa fertőzés kialakulását.

A felfedezés jelentőségét fokozza, hogy mint kiderült, számos egyéb gram-negatív baktérium (Klebsiella pneumoniae, Salmonella enterica, Vibrio cholerae, Escherichia coli) is megfertőződik a Pf-hez hasonlóan az Inovírusok nemzettségébe tartozó, filamentózus fágokkal. Ezek a fágok nem pusztítják el a baktériumokat – nem litikus fágok, mint a fágterápiára használatos vírusok -, hanem beépülnek a baktérium genomjába és növelik virulenciáját (lizogén fágok). Elképzelhető tehát, hogy a filamentózus fágok alapvető módon befolyásolják számos patogén és kommenzális baktériummal való kapcsolatunkat, azaz egészségi állapotunkat.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.