hirdetés

Vírusok és a rákbetegségek közös hatásmechanizmusa

A herpesvírusok és az epidermális tumorok ugyanon ősi RNS molekula manipulációja révén okoznak betegséget, írja a Nature Communications tanulmánya, ami azt is bemutatja, hogy egyes humán tumorok nem emlősvírus-fertőzésnek adják ki magukat, és így kerülik el az immunrendszer támadását.

hirdetés

A herpesvírusok a humán genomnak ugyanazt az ősi részét manipulálják szaporodásuk érdekében, mint amit az epidermális tumorok, írják a Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói. Az eredmény révén azt is jobban megérthetjük, hogyan befolyásolják a herpesvírusok az immunrendszer működését, és hogyan vezethet a herpesvírus-fertőzés colitis, retinitis, encephalitis, pneumonia, hepatitis, rák és neurodegeneratív megbetegedés (pl. Alzheimer-kór) kialakulásához.

A több millió évvel ezelőtt kialakult ősi RNS-fajta (humán szatellita II RNS/HSATII RNS) normális esetben inaktív, azonban a herpesvírusok és a ráksejtek is megtanulták aktiválni; az aktivált HSATII RNS elősegíti a vírusok és ráksejtek szaporodását és terjedését. A kutatók nyilatkozatukban kifejtik: egyelőre nem világos, hogy a herpes és a rák véletlenül talált rá ugyanarra a stratégiára, vagy esetleg az evolúció során együttműködve alakították ki ezt a képességet, mindazonáltal az bizonyos, hogy a vírusok evolúciójának tanulmányozása számos tanulsággal jár a tumorok kialakulásával kapcsolatban is, és az összefüggés fordítva is igaz. A kutatók a következő tudományos feladatnak olyan, a  HSATII RNS észlelésére alkalmas eszközök kifejlesztését tartják, amelyeket használhatunk majd a rákos és a herpeszes betegek diagnosztizálásában, illetve amelyekkel, terápiás eszközként célba vehetjük ezt az RNS-molekulát. 

Mint Maciej T. Nogalski és munkatársai tanulmányukban (A tumor-specific endogenous repetitive element is induced by herpesviruses) bemutatják, a humán genomnak több mint 50%-át teszik ki az ismétlődő elemek, és kb. 3%-át az úgynevezett szatellita ismétlődések. A satDNS szerepéről a közelmúltig annyit tudtunk, hogy azok a kromoszómák centromér régióját alkotva a kromoszóma-organizációban és –szegregációban működhetnek közre. Új-generációs szekvenáló technikák révén azonban kiderült, hogy ezekből a DNS-régiókból is készül RNS-átirat, és az közreműködhet a kromoszóma-organizáción túl is számos sejtbeli élettani folyamat szabályozásában. Kiderült továbbá, hogy a humán szatellita II RNS igen nagy mennyiségben fejeződik ki számos epitheliális rákban is (míg a normál hámszövetben nem). A kutatók rájöttek arra is, hogy a HSATII RNS ismétlődő szakaszai (amelyek egyébként a humán genomban alig fordulnak elő) nagyon hasonlítanak egyes nem-emlősvírus-szekvenciákra (pl. madárinfluenza). 

A herpesvírusok az emberben élethosszig tartó krónikus fertőzést okoznak, egyik fajtájuk, a humán citomegalovírus (HCV) az immunszuppresszált betegek vezető opportunisztikus pathogénje; egy ideje már tudjuk, hogy a HCV onkomodulátoros vírus, és most bebizonyosodott, hogy az onkomodulátoros faktor szerepét a vírus által indukált HSATII tölti be. 

Nogalski és munkatársai azt is kimutatták, hogy a herpesvírusok által fertőzött sejtekben is óriási mértékben megnő a HSATII RNS-szint, és ez az RNS alapvető szerepet játszik a vírusfehérjék szintézisében, a vírusok replikációjában és terjedésében. 

Mint a kutatók írják: döbbenetes a hasonlóság a krónikus vírusfertőzött sejtek és a rákos sejtek között. A HSATII RNS-szintézis aktiválása révén a vírusfertőzött sejtek és a rákos sejtek ugyanúgy manipulálják a veleszületett és az adaptív immunrendszert, ugyanolyan metabolikus változásokat indítanak el az osztódáshoz szükséges alapanyagok biztosítása érdekében, és ugyanazokat az epigenetikus módosításokat hozzák létre a terjedés érdekében. A kutatók szerint mindez úgy is értelmezhető, hogy a vírusfertőzött és a rákos sejtek a HSATII RNS fokozott termelését mimikriként is használják, és általa elkerülik, hogy az immunrendszer beindítsa azokat a nem-specifikus védekező mechanizmusokat, amelyeket egyébként az RNS-vírusok ellen alkalmaz. 

A herpesvírusok és az epidermális rákok azon képessége, hogy ezt a speciális ismétlődő RNS-mintázatot látszólag eltérő biológiai körülmények között felhasználják saját érdekükben, a konvergens evolúció különleges példája. A HSATII szerepének feltárása a többi, napjainkban felismert, herpesvírus-fertőzéshez asszociált betegség (colitis, retinitis, encephalitis, pneumonia, hepatitis, rák és neurodegeneratív megbetegedés) pathológiáját is érthetőbbé teszi, hangsúlyozzák a kutatók.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.