Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2016-05-30

Cikkünk segítséget nyújt ahhoz, hogy közérthető információkkal szolgáljunk a várandósok számára.

#2
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 6. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2014-07-11

Ischaemiás cerebrovaszkuláris betegségben szignifikáns kapcsolat igazolódott az aszpirinhasználat és a mély vagy infratentorialis mikrovérzések között, e korreláció azonban talán csak a hypertonia mint befolyásoló faktor jelenlétét tükrözi. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a korábbi tanulmányok azt találták, hogy a cerebralis mikrovérzések jelenléte a cerebralis vérzések kockázati tényezője lehet thrombocyta gátlóval kezelt betegeknél. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-06-28

A közlemény többek között az iszkémiás stroke utáni trombolízissel és mechanikus trombektómiával, a malignus media-infarktust követő hemikraniektómiával, az agyállományi vérzés utáni műtéti vérömleny-eltávolítással, a bakteriális meningoenkefalitisz és a status epilepticus gyógyszeres kezelésével, valamint a „vigil kóma” kórjóslatával kapcsolatos új eredményeket tekinti át.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-04-25

A koponya-agy sérülések a világon a harmadik vezető halálokot képezik; a kórkép az első négy életévtizedben több áldozatot szed, mint a daganatos és keringési megbetegedések együttesen. A sérültek sorsát meghatározza az első néhány órában kapott ellátás minősége, szervezettsége: emiatt és a betegek fiatal életkora következtében a tudományos bizonyítékon alapuló nemzetközi ellátási irányelveket követő kezelés az egyik legköltséghatékonyabb orvosi tevékenység. A közlemény a heveny, traumás burki és intraparenchimális vérzéseket veszi górcső alá.

#5
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-13

Ischaemiás stroke lezajlását követően az esetek jelentős részében recidív stroke fenyeget, mely az első epizódot túlélt betegek életét és későbbi állapotát is veszélyezteti. Véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok sora igazolta, hogy nem kardioembóliás eredetű stroke-ot követően jó hatásfokkal védhetjük ki a recidív epizódot thrombocyta-gátló szerek adásával. Ez történhet aszpirin- (ASA) kezeléssel, kis dózisú aszpirin és elhúzódó felszabadulású dipyridamol (ERDP, extended-release dipyridamole) kombinációjával vagy clopidogrel monoterápiával.

#6
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 2. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-02-12

A Paul Coverdell National Acute Stroke Registry szerint az intracerebralis vérzések (ICH, intracerebral hemorrhage) csaknem az összes stroke-eset egytizedéért felelősek, ami az Egyesült Államokban évente 37000–52400 beteget jelent. Az ICH a stroke minden egyéb formájánál nagyobb halálozással jár, és több rokkantságot eredményez. Az ARIC vizsgálat adatai azt jelzik, hogy a vérzéses stroke az esetek 37,5%-ában 30 napon belül végzetes, szemben az ischaemiás stroke 7,6%-os halálozási arányával. Ehhez járul még, hogy a haemorrhagiás stroke kezelése nagyobb költségeket emészt fel, mint az ischaemiás stroke-é.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.