Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 35
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-09-07

Az interstitialis tüdőbetegségek a tüdő kötőszövetes vázát érintő betegsé­gek, amelyek az interstitium gyulladásához, fibrotikus átalakulásához ve­zetnek. Ma már több mint 150 betegséget sorolunk e kórképek közé, melyek átfedést mutatnak a diagnózis, a prognózis, illetve a kezelés tekintetében.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2019-11-14

A tüdőrák, ezen belül a nem kissejtes tüdőrák diagnózisa sokkoló lehet, de a dohányzást abbahagyni még ekkor sem késő. Korai stádiumban végle­ges gyógyulást hozhat a daganat műtéti eltávolítása, az előrehaladottabb stádiumokban lévők az új gyógyszerfejlesztésekből meríthetnek reményt.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-08-17

Maximális konzervatív kezelés ellenére súlyosbodó, előrehaladott álla­potú, nem rosszindulatú tüdőbetegségek esetén végső megoldásként tüdőtranszplantáció szóba jön, amennyiben a beteg még rehabilitálható állapotú, és a kivizsgálás során nem igazolódik transzplantációt kizáró ok. Cikkünkben a javallatokat és ellenjavallatokat, a peri- és posztoperatív gondozást, a kimenetelt és az eddigi hazai tapasztalatokat tekintjük át.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Betegtájékoztató
2017-09-15

A köhögés szervezetünk automatikus reakciója, célja a légutak megtisztí­tása, a légutakban lévő váladék, az oda bejutott füst, por, vegyi anyag vagy idegentest eltávolítása. A köhögés megvédi az alsó légutakat és a tüdőt az oda nem való károsító anyagoktól.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-04-10

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, ezek azonban csak ritkán, legyengült immunrendszer esetén okozhatnak betegséget. 

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-03-24

DNS-chip segítségével a dohányosok orrnyálkahártyasejtjeinek génaktivitási mintáiból megerősíthető vagy kizárható a tüdőrák.

#7
Immunonkológiai Mozaik Immunonkológiai Mozaik 1. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Immunonkológiai Mozaik
2017-02-13

Az elmúlt 50 évben az onkológiában a sebészet, sugárterápia és kemoterápia voltak a fő fegyverek a betegség elleni harcban. Az immunterápia megjelenése paradigmaváltást hozott, mivel a használt szerek nem a daganatsejteket, hanem az immunrendszer sejtjeit célozzák meg. 

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-12-11

Abnormális elhelyezkedésű mellékpajzsmirigyet találhatunk a nyaki ütőér kettéágazásától a szívburokig. Az endotracheális ectopiás parathyreoid adenoma asthma bronchialét utánozhat.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-11-22

A COPD akut exacerbációjában alkalmazott noninvazív lélegeztetés előnyeit számos tanulmány igazolta, a nemrég megjelent „való élet” vizsgálatok alapján azonban a gyakorlati kivitelezés sokszor nem megfelelő. Korszerű műszerpark mellett sem várható sikeres kezelés megfelelő betegszelek­ció, hozzáértő és gyakorlott személyzet, szoros monitorozás és azonnali intubációs lehetőség nélkül.

Annals of Thoracic Medicine, 2015. április–június

#10
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-06-08

A radiológiai vizsgálatok során egyre gyakoribb a daganat gyanúját keltő mellékle­let: incidentalóma. Az orvosnak gondolnia kell az ilyen lelet kockázatára a képalko­tó vizsgálatok indikálásakor. A betegek azt feltételezhetik, hogy az incidentalóma rák, és könnyen lehet, hogy nincsenek tisztában az ismételt képalkotó vizsgálatok­kal járó sugárterhelés kockázataival.  

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.