Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 6
#1
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-01-18

Az evés- vagy testképzavarokkal kapcsolatosan néhány évszázada írták le az első hivatalos kórképet, az anorexia nervosát. Az utolsó évtizedekben jelentősen felgyorsult az újabb és újabb (al-)típusok megjelenése. A jelen összefoglalóban az elmúlt közel 30 év során megjelent új típusú evés- és testképzavarokat mutatom be röviden.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-03-16

Az evészavarok a modern civilizációs zavarok közé sorolhatók. Kezelésük­ben sok nehézség adódik, részben az esetenként igen súlyos testi követ­kezmények, részben a betegek hiányzó betegségtudata és rossz együtt­működési készsége miatt. A közlemény a terápiás kapcsolat kialakításának nehézségeire vonatkozóan kíván gyakorlati ajánlásokat tenni.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-10-03

Az evészavarok, főként az anorexia nervosa és a bulimia nervosa súlyos pszichiátriai betegségek, amelyekben nagy a morbiditás és a halálozás aránya. E betegségek súlyosságának tudatosítása mellett fontos az öngyilkossághoz vezető kockázati tényezők azonosítása. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 6-7-8. szám
OTSZ Online >> Háziorvoslás
2011-08-12

A szájüreg gondos vizsgálata szisztémás betegséget  tárhat fel. Értékelni kell a nyálkahártya-elváltozásokat, a periodontális gyulladást, a fogak általános állapotát. Az anémia, a cukorbaj, a Crohn-betegség, az Addison-kór és más kórállapotok szájüregi tünetekkel is felhívhatják magukra a figyelmet.

#5
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.1. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2009-01-01

Az anorexia nervosa, a bulimia nervosa és a túlevéses zavar (binge eating disorder) becsült élettartam-prevalenciája 0,6%, 1,0%, illetve 2,8%, és a nők háromszor olyan veszélyeztetettek, mint a férfiak. 

#6
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XI. évf.5. szám
OTSZ Online
2006-10-01
FŐ SZEMPONTOK 1. Becslések szerint anorexia nervosa a serdülő és fiatal felnőtt nőknek körülbelül 0,5%-ánál, míg bulimia nervosa 1–3%-ban diagnosztizálható a hivatalos DSM-IV kritériumok alapján. 2. Feltételezések szerint az evészavarok kórfejlődése többtényezős: kulturális, egyéni és családi, valamint genetikai/biokémiai tényezők egyaránt szerepet játszanak kialakulásában. 3. Korai felismerés esetén rendszerint megelőzhető a korai evészavar kialakulása annál az egyénnél, aki túlságosan „messzire ment” a diétában, illetve korai evészavarban megakadályozható a teljes szindróma kifejlődése. 4. A legenyhébb, jól reagáló eseteket a gyermekgyógyász helyben kezelheti, a súlyosabb vagy makacs esetek kezelését az evészavar megoldásában jártas munkacsoport végzi. Egyes esetekben hasznos az intenzív gondozási modell vagy a kórházi ellátás. 5. Az evészavarban szenvedő betegek rövid, közép- és hosszú távú kimenetele eltérő, és nem ismerünk olyan tényezőt, mely pontosan előre jelezné a prognózist adott esetben. Bevezetés Egy 16 éves lány, akinek testsúlya eredetileg is elmaradt a normálistól, diétázni kezdett, és három hónap alatt 9 kg-ot fogyott. Egy 19 éves lányt hazaküldtek a kollégiumból, mert kiderült, hogy minden éjjel hányt a hálóteremben. Egy 14 éves fiú naponta három órát edzett és mindenféle zsiradékot kiiktatott az étrendjéből, hogy – mint mondta – „erősítse izmait és csökkentse háját”. Egy 11 éves kislány 5 cm-t nőtt, de testsúlya az egy évvel korábbi előző mérés óta nem gyarapodott. Egy 15 éves lány ágya alatt üres hashajtós dobozokat találtak, de tagadta, hogy az övé lenne.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.