Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2020-03-02

Akut derékfájás miatt kórházi kivizsgálásra és kezelésre ritkán van szük­ség. Ez a javallat akkor áll fenn, ha súlyos betegségre gyanakszunk, illetve ha mozgásképtelenséget okoz vagy a járóbeteg-ellátásban nem uralható a fájdalom. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-09-14

A gasztrointesztinális (GI) és kardiovaszkuláris (CV) mellékhatásokat so­káig az NSAID-ok alapvető hatásmechanizmusával, a ciklooxigenáz (COX) gátlásával, ezen belül a COX-1/COX-2 szelektivitás mértékével hozták ös­szefüggésbe. A GI toxicitást a COX-1, a CV toxicitást a COX-2 gátlásával ma­gyarázták. A nagy, randomizált, placebokontrollos vizsgálatokban és a való életben összegyűlt bizonyítékok alapján a COX-2-szelektivitás és a GI/CV biztonságosság között valószínűleg nincs értékelhető összefüggés, és az NSAID-ok a COX-gátló hatáson túl más módon is negatív hatással vannak a szívizomra. Úgy tűnik, a GI és CV biztonságosság hatóanyagonként eltérő. A mindennapokban fontos e „rangsorok” ismerete.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-11-16

A nimesulid hatásosságát és biztonságosságát elemzi ez a nemzetközi szakértői konszenzuscsoport által jegyzett közlemény változatos klinikai helyzetekben, amelyek közös jellemzője az akut gyulladás okozta fájda­lom. A gyógyszert kiemelkedően hatásosnak találták minden vizsgált szituációban, beleértve a diszmenorreát is. Pozitív előny/kockázat arányát sok epidemiológiai adat és tapasztalat támasztja alá az akut fájdalom számos formájában.

Current Medical Research and Opinion, 2016. január

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2016-10-15

A szerzők hálózati metaanalízisben hasonlították össze az egyes NSAID készítmények különböző dózisainak hatásosságát az artrózisos fájdalom kezelésében. A fájdalom és a fizikai funkció javulása szempontjából legha­tásosabbnak a 150 mg/nap dózisban adott diclofenac bizonyult.

Lancet, 2016. március

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-05-11

A gyógyszerek a hatásmechanizmusukból adódóan károsíthatják a szívet, még akkor is, ha a gyógyszert egészen más szerv betegségére, teljesen más célból írták fel. Ezeknek a nemkívánatos mellékhatásoknak a követ­kezményeit gyakran alábecsülik, hiszen előfordul, hogy farmakológiailag azonos anyagokat eltérő javallatokkal írnak fel. Ez különösen akkor válhat fontossá, ha több gyógyszer kombinációjáról van szó, mert akkor a hatások összeadódhatnak és farmakodinamikai interakciók léphetnek fel.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-06-30

A nem-szteroid gyulladásgátlók a fiatal nőkben gátolják az ovulációt és csökkentik a progeszteronszintet, s emiatt súlyosan csökkenthet a termékenység.

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-05-17

Az elmúlt években számos újdonság és áttörés jelentkezett a hiperurikémia és a köszvény területén. Közelebb kerültünk a betegség (immun)pato­gene­zi­sé­nek megértéséhez, új gyógyszerek és diétás, életmódi adatok születtek. Tavaly pedig megjelent egy új terápiás ajánlás, mely érinti a rohamoldás, a roham­pro filaxis, a fenntartó gyógyszeres és életmódi kezelés gyakorlatát. Ez az új ajánlás, hazai viszonyokra adaptálva, jól alkalmazható a köszvény és társbetegségei célirányos kezelésére.

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2013-04-25

Az NSAID-ok fő javallatai a gyulladásos és degeneratív ízületi betegségekben jelentkező fájdalmak, a sérülések utáni fájdalmas duzzanatok és gyulladások, a daganatos eredetű fájdalmak mérséklése, valamint a láz és az akut fájdalmak csillapítása. A coxibok indikációja jelenleg a gyulladásos és degeneratív ízületi betegségekben, valamint köszvényben jelentkezô fájdalmakra korlátozódik. Alkalmazásukat elsősorban a nemkívánatos gasztrointesztinális és kardiovaszkuláris hatásaik, a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásaik korlátozzák. Ezekről ad aktuális áttekintést a cikk.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2011-04-08

A legfontosabb reumatológiai sürgősségi állapotok a szeptikus arthritis, a köszvény, az atlanto-axiális szubluxáció, a szisztémás sclerosisban előforduló vesekrízis és ujjfekély, az óriássejtes arteritisben fellépő amaurosis fugax, a katasztrofális antifoszfolipid antitest szindróma és a pulmorenális szindróma.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.