Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-23

Az 1-es típusú glikogéntárolási betegség egy ritka, öröklött anyagcsere rendellenesség. A szerzők egy köszvényes ízületi gyulladás tüneteivel jelentkező esetét mutatják be.  

#2
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle X. évf.2. szám
OTSZ Online
2005-04-01
Joggal nevezték a múlt századot a „genetika századának”, mivel óriási fejlődést hozott mind az elméleti, mind a gyakorlati klinikai genetikában. Megteremtette a proteomikát és a genomikát, befejeződött a humán genom „térképezése”, megadva a lehetőséget a legkülönbözőbb eredetű enzymopathiák, valamint egyéb örökletes kórképek molekuláris genetikai diagnosztikájához, a chiptechnikák megvalósításához, a fenotípus és a genotípus igen hasznos összehasonlító elemzéséhez, továbbá a praenatalis diagnosztikához. Meghozta az állatkísérletes génterápiás modellek kidolgozását, megteremtve az elméleti feltételeket a várva várt humán génterápia bevezetéséhez, bár még hosszú út vezet például a dystrophin géntranszfer humán alkalmazásáig. Jelen feladatom a thesaurismosisok (=tárolási betegségek) enzim- és molekuláris genetikai diagnosztikájának rövid, szerkesztett formában történő közreadása, jórészt saját vizsgálati adatok beiktatásával. A lizoszomális enzymopathiák felosztása Oligolipidosisok: mannosidosis, fucosidosis, aspartyl-glycosaminuria; Sphingolipidosisok: Gaucher-kór, Niemann–Pick-betegség, sphingomyelinosis; Neurometaboliás kórkép: neuronalis ceroid lipofuscinosis; Mucopolysaccharidosisok, mucolipidosis; Leukodystrophiák: metakromatikus, ortokromatikus, Canavan-kór; Gangliosidosisok; Menkes-kór (réztranszport-defektus); Glycogenosisok.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.