Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 10
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-04-18

A The New England Journal of Medicine-ben most megjelent közlemény szerint a COVID-19 alternatív kezelésére népszerű parazita-ellenes szer, az ivermectin nem gyógyítja meg a betegséget, és nem csökkenti a betegek kórházba kerülésének kockázatát sem.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-01-26

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVID-19 gyógyszeres kezelésének folyamatosan frissített „élő irányelvében” újabban két reumatológiai gyógyszert is ajánl COVID-19 betegségben.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2022-01-21

A COVID-19 omikron variánsának megjelenésével új aggodalmak és bizonytalanságok jelentek meg, és egyre erősödik a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerek - különösen a szájon át alkalmazhatóak- iránti igény.  

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-08-16

Cikkünkben azokat a hatóanyagokat tekintjük át, amelyeket eredetileg más indikációkban engedélyeztek, de klinikai vizsgálatokban jelenleg azt vizsgálják, lehet-e szerepük a COVID-19 kezelésében.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-05-21

Hazánkban jelenleg tilos az ivermectin Covid-elleni használata, de februárban óta folynak azok a klinikai vizsgálatok, amelyek azt hivatottak felderíteni, hogy a szer adása javíthat-e a fertőzöttek állapotán.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-05-17

Két indiai államban azt tervezik, hogy a WHO figyelmeztetése ellenére bevetik a parazitaellenes ivermectin nevű szert a COVID-19 elleni küzdelembe.

#7
Orvostovábbképző Szemle XXVIII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2021-03-11

A korai vírusellenes kezelés csökkentheti a súlyos és kritikus esetek előfordulását. Súlyos COVID-19-tüdőgyulladásban a lehető legkorábban fontolóra kell venni a kortikoszteroidok rövid távú alkalmazását a citokinkaszkád gátlására és a progresszió megelőzésére.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-04

Ausztrál kutatók szerint egy parazita-fertőzés kezelésére használatos olcsó szer laboratóriumi körülmények között 48 órán belül elpusztította a COVID-19-et.

#9
Orvostovábbképző Szemle Különszámok 20 éves jubileumi különszám
OTSZ Online >> Rovatok >> Jubileumi különszám
2013-12-29

Az elmúlt 20 esztendő bőrgyógyászati fejlődése hazánkban jól nyomon követ­hető az egyetemi oktató-, betegellátó és kutatóközpontok nagyívű fejlődé­sében, valamint a kísérletes és klini­kai eredmények publikációin keresztül. A III. szintű betegellátást nyújtó közpon­tokban hozzáférhetők az Európában befogadott, legkorszerűbb eljárások, vizsgálatok, biológiai terápiák, fény- és lézerkezelések. Míg az egyetemek vonzereje a fiatalok számára nagy, a bőr-és nemibeteg-gondozó intézetekben dolgozók között idősebbek, sokszor nyugdíjas korúak dolgoznak, és szak­emberhiánnyal találkozunk: jól képzett bőrgyógyászaink iránt van kereslet kül­földön. A szakmában markánsan van jelen a szabadidőben gyakorolt magán­praxis az állami egészségügyi ellátás és az egyetemi munka mellett is, ugyan­akkor egyre több az önálló magánren­delő. A magánszféra nagymértékben a kozmetológia irányába orientálódott.

#10
Orvostovábbképző Szemle XI. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2004-12-01

A pediculosis és a scabies ektoparazitózisok; a betegek általában a viszketés miatt fordulnak orvoshoz. A tetvesség a hajas fejbőrön vagy a genitális szőrzetben a rovar vagy a serkék kimutatásával diagnosztizálható. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.