Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 3
#1
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Egészségügyeink
2014-11-23

Magyarországon 2012-ben indult átfogó program a betegellátás biztonságának javításáért. A BELLA (BetegELLátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) elnevezésű minőségértékelési és -fejlesztési rendszer a gyakorló szakemberek által kidolgozott működési standardokon alapul, amelyek a betegellátás folyamatait szabályozzák majd. A standardok tesztelése hamarosan véget ér. A BELLA program szakmai vezetője a program eddigi tapasztalatait és eredményeit foglalta össze. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Háziorvoslás
2010-02-17

Hazánkban a háziorvosi ellátás minőségértékelési programja 2009-ben indult el. A dolgozat a háziorvosi ellátásban alkalmazott értékelési módszerek nemzetközi tapasztalatait és a hazai ellátásban megvalósítandó program körvonalait mutatja be.

#3
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online
2010-02-17
Tisztelt Kolléganők és Kollégák! A gyógyítás – művészet; ezt az ősi gondolatot egyikünk sem vonja kétségbe. Az orvostársadalmon kívül azonban egyre inkább az a felfogás terjed el, hogy a gyógyítás egyfajta speciális szolgáltatás. A széles körű betegbiztosítás elterjedése képezi az alapját ennek a szemléletnek, hiszen a biztosító társaságok a világon mindenütt igyekeznek a befizetett járulékokat úgy felhasználni, hogy a forrás minden rászoruló ellátására elegendő legyen, vagyis ne alakuljon ki deficit. A gyógyászati technológia robbanásszerű drágulása és a gyógyszeripar folyamatos törekvése újabb és hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésére magával hozta azt a kényszert, hogy az egészségbiztosítók figyelemmel kísérjék az ellátás költségeinek alakulását – kórházakra, osztályokra, sőt az önállóan dolgozó orvosokra is lebontva. Ennek egyik ismert módszere a minőségbiztosítás és minőségértékelés rendszere. Folyóiratunk mostani számában a háziorvosi ellátás minőségi mutatóiról olvashatnak értékes információkat a legilletékesebbek – az OEP szakemberei – és a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központ munkatársa tollából. Hogy milyen óriási feladat egy ilyen bonyolult, joggal művészetnek is nevezett tevékenység folyamatainak számszerűsítése, az abból is nyilvánvaló, hogy száznál is több indikátort kell felhasználni a minőség értékeléséhez. Mivel a minőségi értékelés rendszerét Magyarországon is bevezetik, minden kollégának figyelmébe ajánlom ezt a kitűnő tanulmányt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.