Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 5
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-02-19

A THALES vizsgálat legfrissebb eredményei szerint a ticagrelor plusz aszpirin kezelés előnyösebb az egyedüli aszpirin kezelésnél

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2015-10-19

A szerzők a CT-perfúzió értékét elemezték a TIA vagy minor ischaemiás stroke után 3 hónappal fennálló funkciókárosodás előrejelzésében. A CTP alkalmasnak tűnik a TIA/minor stroke betegek nagy kockázatú alcsoportjának azonosítására, mely alapján kiválasztható azok a betegek, akik talán agresszívabb terápiára szorulnak.

#3
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 7. évfolyam 2. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2015-08-27

A tranziens ischaemiás attakhoz (TIA) igen magas korai stroke-kockázat társul, ezen túlmenően myocardialis infarktusra és vaszkuláris eredetű halálozásra hajlamosíthat. A TIA gyors kivizsgálása és kezelése csökkenti a korai rekurrens stroke, a fatális vagy rokkantságot okozó rekurrens stroke és a 6 hónap elteltével fennálló funkciókárosodás
kockázatát.

#4
Stroke Mozaik Stroke Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Stroke Mozaik
2013-05-31

Közismert, hogy a stroke legfontosabb rizikófaktora a nem kezelt magas vérnyomás. A terápia eredményességét nemcsak a vérnyomásértékek változásából, hanem az érfalmerevségre gyakorolt hatásból is meg lehet ítélni. Kiemelendő, hogy magyar kutatók fejlesztették ki az arteriográfot, mely különböző paraméterek (augmentációs index, pulzushullámsebesség stb.) alapján méri az érfalmerevség változását, feltételezve, hogy e paraméterek kórossága a vaszkuláris rizikófaktorok számától és súlyosságától függ. Ezért különösen érdekes az egyik cikk, melyben két vérnyomáscsökkentő szer hatását hasonlították össze viszonylag kevés beteg bevonásával. Megállapították, hogy mindkét vízhajtó csökkenti a vérnyomást és javítja az artériák merevségét jellemző paramétereket.

#5
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2005-09-01
Az átmeneti agyi keringészavart (transient ischemic attack, TIA) követő stroke rövid távú kockázata az első 3 hónapban körülbelül 10–20%, és ezen belül is az első héten a legnagyobb. Sajnos a TIA után fellépő hiperakut stroke megelőzésének lehetőségeiről keveset tudunk. A MATCH (Management of Atherothrombosis With Clopidogrel in High-Risk Patients With Recent Transient Ischemic Attack or Ischemic Stroke) elnevezésű, nemrég lefolytatott vizsgálat adatai alapján úgy tűnik, hogy rövid távon hatásos lehet a kettős thrombocyta-aggregáció-gátló kezelés. A közleményben a szerzők elemzik a terápiás lehetőségeket, összefoglalják a rendelkezésre álló ismereteket, és hangsúlyozzák a véletlen besorolásos vizsgálatok elvégzésének jelentőségét a minor stroke vagy TIA után alkalmazható prevenciós kezelés hatékonyságának egyértelmű megállapításában. Aminor stroke és a TIA – a gyors diagnózist és beavatkozást szükségessé tevő instabil anginához hasonlóan – valódi orvosi sürgősségi állapot, bár sajnos a világ legnagyobb részén az egészségügyi rendszerek ma még nem tekintik annak. Általános gyakorlat, hogy a minor stroke-ot és a TIA-t nem sürgősséggel kezelik, s az esemény után „alig néhány héten belül” kerül sor a „gyorsított átvizsgálásra”. Emiatt – túl azon, hogy jelen ismereteink szerint a tünetek jelentkezésétől számított 48 órán belül el kell kezdeni az acetil-szalicilsav-terápiát – kevés véletlen besorolásos vizsgálatokon alapuló eredmény segíti a minor stroke vagy a TIA akut fázisában alkalmazandó kezelést. Csaknem minden másodlagos prevenciós vizsgálat betegeit hetekkel vagy hónapokkal a tünetek jelentkezése után választották be a vizsgálati csoportba, ezért éppen a legveszélyeztetettebb betegek nem szerepelnek a vizsgálatokban: azok, akik a közben kialakult stroke miatt kimaradtak belőlük.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.