hirdetés

Az elsődleges vaszkuláris prevencióról

Közismert, hogy a stroke legfontosabb rizikófaktora a nem kezelt magas vérnyomás. A terápia eredményességét nemcsak a vérnyomásértékek változásából, hanem az érfalmerevségre gyakorolt hatásból is meg lehet ítélni. Kiemelendő, hogy magyar kutatók fejlesztették ki az arteriográfot, mely különböző paraméterek (augmentációs index, pulzushullámsebesség stb.) alapján méri az érfalmerevség változását, feltételezve, hogy e paraméterek kórossága a vaszkuláris rizikófaktorok számától és súlyosságától függ. Ezért különösen érdekes az egyik cikk, melyben két vérnyomáscsökkentő szer hatását hasonlították össze viszonylag kevés beteg bevonásával. Megállapították, hogy mindkét vízhajtó csökkenti a vérnyomást és javítja az artériák merevségét jellemző paramétereket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Csiba László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.