Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 13
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-07-01

A szerzők az amyloidosisok aktuális osztályozását, elnevezését, a kórfolya­mat alapvető szabályait ismertetik. Áttekintik a legfontosabb szisztémás és lokális amyloidosis szindrómák sajátosságait, a diagnózis felállításának segédeszközeit és a terápia ma még szegényes lehetőségeit.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Van egy kérdésem
2017-06-12

Bizonyítékon alapuló válasz

Óriássejtes arteritisz gyanújakor kortikoszteroid (KSZ) adása nem csökkenti az a. temporalis biopsziájának megbízhatóságát, ha nem telik el több 4 hét­nél a terápia elindítása és a szövettani mintavétel között. Az a. temporalis biopsziáját a nagy dózisú KSZ-kezelés megkezdése után 4 héten belül el kell végezni (B szintű ajánlás, egy kis prospektív vizsgálaton és több ret­rospektív kohorszvizsgálaton alapul).

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-10-16

A szisztémás vaszkulitiszek kezelése nagy kihívás. Főként a generalizált, sú­lyos állapotok azonnali kezelése elengedhetetlen, ettől függ a beteg sorsa, a szervi károsodás és a túlélés. Ilyenkor alapvető az immunszuppresszió. A kezelés függ a betegségtípustól. A kortikoszteroidok csaknem mindig első választást képeznek. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2015-04-03

 A képalkotó eljárások fontos szerepet töltenek be a reumatológiai betegségek diagnózisában és kezelésük követésében. Az ultrahang nélkülözhetetlen az ízületi és vaszkuláris betegségek, az MRI a csonteróziók és a csontvelőödéma kórismézésében. A kapillárismikroszkópia a kötőszöveti betegségek (pl. szisztémás szklerózis) korai diagnózisát és kezelésének követését segíti. A kettős energiájú CT (DECT) kimutatja az urátkristályokat. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2014-06-25

A csípő elülső részének fájdalmát ízületi elváltozás, pl. oszteoartritisz vagy a labrum szakadása okozhatja. A hátsó csípőfájdalom piriformis-szindrómához, a szakroiliakális ízület diszfunkciójához, lumbális radikulopátiához, iszkiofemorális elváltozáshoz, vaszkuláris klaudikációhoz kapcsolódhat. Oldalsó csípőfájdalom trochanter major fájdalom szindrómában fordul elő. Ha akut törésre, diszlokációra, fáradásos törésre gyanakszunk, radiológiai vizsgálat végzendő. MR képalkotással mutatható ki pl. az okkult traumás törés vagy a combcsont fejének oszteonekrózisa.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-12-17

A szisztémás AA-amiloidózis a krónikus gyulladásos betegségek súlyos szövődménye. Fő szervi megnyilvánulása a vese érintettsége. Az AA-amiloidózis szempontjából veszélyeztetett betegeket rendszeresen szűrni kell mikroalbuminúriára. A kezelés célja az akutfázis-reakció hatásos visszaszorítása. A jól beállított vérnyomás és a vesevédő kezelés hozzájárul a veseműködés fenntartásához. Ha az amiloidózis progrediál, dialízis válik szükségessé. Ha az alapbetegséget sikerül kordában tartani, veseátültetés is végezhető.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Esettanulmány
2012-09-13

Az ismeretlen eredetű lázas állapottal (fever of unknown origin, FUO) sok gyakorló orvos találkozik. Gyakran gondos kikérdezéssel, mindenre kiterjedő fizikális vizsgálattal és alapvizsgálatok (mikrobiológia, rutin kémia, immuno­lógia, mellkasröntgen, echokardiográfia, hasi ultrahang) elvégzésével sem nyerhető diagnózis. Ezek negativitása esetén, még az invazív vizsgálatok el­végzése előtt további képalkotó vizsgálatok lehetnek az orvos segítségére – közülük egyre inkább az F-18 izotóppal jelölt dezoxiglükózzal (FDG) végzett, CT-vel kombinált pozitronemissziós tomográfia (PET/CT) ajánlható, mivel mind a fertőzéses és nem fertőzéses gyulladásos gócok, mind a malignus fo­lyamatok kimutatásában nagy érzékenységgel bír, valamint teljestest-leképe­zést tesz lehetővé.

#8
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-09-11

Az időskorban kezdődő reumatikus betegségek egyértelműen különböznek a fiatalabb embereket érintő hasonló kórképektől. A kórisme felállítását sok esetben megnehezítik a gyakran jellegtelen általános tünetek és a társuló betegségek. Kezelés céljából alapjában véve minden rendelkezésre álló gyógyszer alkalmazható. A szervek működésének és az anyagcserének az életkorral összefüggô megváltozására, valamint a társuló betegségekre figyelemmel kell lenni a reumaellenes kezelés és a gyógyszeradagolás adaptálása során.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Reumatológia
2011-04-08

A legfontosabb reumatológiai sürgősségi állapotok a szeptikus arthritis, a köszvény, az atlanto-axiális szubluxáció, a szisztémás sclerosisban előforduló vesekrízis és ujjfekély, az óriássejtes arteritisben fellépő amaurosis fugax, a katasztrofális antifoszfolipid antitest szindróma és a pulmorenális szindróma.

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-06-01

A polymyalgia rheumatica (PMR) az idősebbek szisztémás gyulladásos betegsége, vezető tünete a váll- és medenceöv izomlázszerű fájdalma, merevsége, szisztémás gyulladást jelző laboratóriumi paraméterekkel. Nincsenek bizonyító erejű szerológiai (autoimmun) paraméterek. A kortikoszteroid-kezelés a választandó terápia.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.