Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 4
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-07-17

A svéd Vasaloppet 90 km-es startvonalán a sífutók 1922 óta rajtolnak és először erre a leggyorsabbnak hét óránál is többre volt szüksége, de ma már a legjobbak fele idő alatt célba érnek. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a versenyzők körében gyakoribbak az arritmiák, ráadásul az összefüggés dózisfüggő: aki többször és gyorsabban futotta végig a távot, annál a ritmus-zavar kockázata nagyobb. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-03-19

A rendszeres, kellő mennyiségű és intenzitású fizikai aktivitás – az egészséges életvezetés többi tényezőjével együtt – jelentősen hátráltatja a „civilizációs” betegségek kialakulását. A degeneratív kardiovaszkuláris és metabolikus kórfolyamatok, a kardiorespiratorikus és motorikus fittség romlásának lassítása sok minőségi életévet eredményezhet. A nagyobb fittség csaknem minden betegség kialakulásának megelőzésével és progressziójának lassításával sokéves, egészségben megélhető élettöbbletet jelent. „A testmozgás gyógyszer!”

#3
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-06-08

A súlyos asztma fogalmát a betegek heterogén csoportjának megjelölésére használjuk. A súlyos esetekben újra kell értékelnünk a diagnózist és a kezelést. Célszerű megkülönböztetni a nehezen kezelhető asztmát a súlyos, kezelésre nem reagáló asztmától. Előbbi esetben optimalizálni kell a terápiás együttműködést, megállapítani és kezelni a társbetegségeket, kiiktatni a kiváltó tényezőket. Utóbbi esetben mérlegeljük, van-e alternatívája a szisztémás szteroidkezelésnek. Ehhez pontosítani kell az asztma fenotípusát az esetleges specifikus kezelés (pl. anti-IgE ellenanyag alkalmazása) érdekében. További specifikus eljárások (pl. anti-IL-5, anti-IL-13 ellenanyagok) állnak klinikai kipróbálás alatt.

#4
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Tüdőgyógyászat
2005-02-01
A terhelés kiváltotta hörgőgörcs (exercise-induced bronchospasm, EIB) rendszerint diagnosztizálatlan, de gyakori állapot, amely szabadidős sporttevékenység közben éppúgy jelentkezhet, mint a sportversenyeken. Bár a terhelés kiválthatja a krónikus asthma exacerbációját, a terhelés kiváltotta hörgőgörcsöt nem szabad összetéveszteni a krónikus gyulladásos betegséggel. A közleményben a szerzők ismertetik az EIB előfordulási gyakoriságát, diagnózisát és kezelését, s kitérnek arra is, hogyan lehet megkülönböztetni az EIB-t a krónikus asthmától.  Aterhelés kiváltotta hörgőgörcs (exercise-induced bronchospasm, EIB) a légutak erőteljes terhelésre fellépő átmeneti szűkülete. A betegség az USA népességének mintegy 12–15%-át érinti. A krónikus asthmában szenvedő betegek tüneteihez az esetek 70–90%-ában a terhelés is hozzájárulhat. A szénanáthára hajlamos betegek között az EIB gyakorisága a 40%-ot is elérheti, ugyanakkor az EIB-ben szenvedő betegek 5–10%-ának nincs más légúti vagy allergiás betegsége.Olimpikonok körében végzett felmérések állnak rendelkezésünkre annak megítéléséhez, hogy milyen gyakori az EIB az élsportolók között. Az 1984-es Nyári Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok körülbelül 11%-a megfelelt az EIB kritériumainak. Ezek a sportolók összesen 41 érmet nyertek, ami szemléletesen mutatja, hogy az EIB gyakori ugyan, de jól kontrollálható. Az 1998-as Téli Olimpiai Játékokon részt vevő amerikai olimpikonok 17%-a nyilatkozott úgy, hogy terhelés kiváltotta tünetei miatt gyógyszert kell szednie. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint6 az Egyesült Államok hadseregébe besorozott fiatalok között körülbelül 7% volt az EIB előfordulási gyakorisága, de ez az alapkiképzés során nem befolyásolta a fizikai teljesítményt.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.