hirdetés

A világ leghosszabb sífutó versenye szívritmus-zavarra hajlamosít

A svéd Vasaloppet 90 km-es startvonalán a sífutók 1922 óta rajtolnak és először erre a leggyorsabbnak hét óránál is többre volt szüksége, de ma már a legjobbak fele idő alatt célba érnek. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy a versenyzők körében gyakoribbak az arritmiák, ráadásul az összefüggés dózisfüggő: aki többször és gyorsabban futotta végig a távot, annál a ritmus-zavar kockázata nagyobb. 

hirdetés

Minden év márciusának első vasárnapján több tízezer sífutó vág neki a legendás távnak, de az egyhetes népünnepély során már több, rövidebb futam résztvevője is indul: különböző korcsoportba tartozó gyerekek, de van külön, női verseny is. Általában a hazaiak győznek, de volt már svájci és norvég sífutó is, aki a legrövidebb idő alatt fejezte be a távot.

Kasper Andersen és munkacsoportja az Uppsala University Hospital kardiológusai összegyűjtötték a Vasaloppet résztvevőinek adatait, akik 1989 és 1998 között vettek részt a versenyen. Az 52,755 síversenyző egészségének ellenőrzése 2005-ig tartott. Ebben az időszakban, a teljes csoportban 919 arritmiát észleltek, mely 1,74 % volt. A munkacsoport vezetője hangsúlyozta, hogy számos, nagy tanulmány foglalkozott a koszorúér-betegség, vagy az agyi katasztrófák kockázatának vizsgálatával, végletes fizikai terhelés után, de az arritmiák kockázatának esélyét általában nem követték.

A svéd kutatók azt találták, hogy a nagy fizikai aktivitás befolyásolja a ritmus-zavarok előfordulását. A nagy versenyen induló résztvevők közül azok, akik a tízéves időszak során öt, vagy még több versenyben starthoz álltak és a versenyt be is fejezték, 30 %-kal gyakrabban kaptak valamilyen arritmiát, mint azok, akik legfeljebb egy versenyben vettek részt.

Hasonlóképpen, a leggyorsabbak csoportjában ugyancsak 30 %-kal többször észleltek szívritmus-zavart a többi, lassabb sífutóhoz képest. A munkacsoport a versenyzőket úgy osztotta be, hogy az indulás gyakoriságát figyelembe véve, az első csoport tagjai csak egyetlen versenyen futottak, a második csoportbéliek két Vasaloppet résztvevői voltak, a következő csoportba a 3-4 versenyt befejező sífutók kerültek, végül a negyedik csoportot az öt, vagy még többször versenyzők képezték.

A célba érkezést is osztályozták. Az elsőként befutó 100 %, az utolsó ideje 240 % volt. A teljes mezőnyt az érkezés ideje alapján osztották négy csoportba. Figyelembe véve az életkort, az iskolázottságot és a foglalkozást, itt is azt találták, hogy a legtöbbször és leggyorsabban sífutók átlag 30 %-kal többször kaptak a megfigyelési időszakban valamilyen ritmus-zavart, mint a mezőny végére kerülők.

Az arritmia esélye a befejezett versenyek száma szerinti, négy kategoriában, osztályonként 10 %-kal nőtt és ugyanilyen mértékben növekedett az idő szerint is. „Hangsúlyozni kell, hogy ez nem azt jelenti, hogy a ritmus-zavart a nagy fizikai terhelés okozza, csak azt jelzi, hogy növeli ennek a kockázatát”- mondotta Dr. Andersen. A versenyzők az átlagos népességhez képest kevesebben dohányoztak, kevesebb zsírt és több rostot fogyasztottak.

A leggyakoribb ritmus-zavar pitvarfibrilláció volt, 681 esetben. A kor, iskolázottság és foglalkozás figyelembe vételével, az egyszeri sífutókhoz képest a  öt vagy még többször versenyzők esélye a fibrillációra 29 %-kal volt nagyobb, de a versenyzés gyorsasága szempontjából szignifikáns különbség nem volt.

Bradiarritmia 119 sífutó esetében fordult elő.Itt az egyszer sízőkhöz képest az ötször vagy még többször versenyzők 110 %-kal gyakrabban mutattak bradiarritmiát, de a sízés gyorsasága szempontjából nem volt statisztikailag értékelhető eltérés. A tanulmány következtetései között szerepel, hogy ezek az adatok senkit se riasszanak el a kemény tréningtől, sportolástól. A ritmus-zavar nem fokozta a hirtelen szívhalál esélyét és a sportolók mortalitása a versenyen történő részvétel és az eredmény szempontjából párhuzamosan csökkent.   

Forrás: European Heart Journal

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.