Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-07-02

A gasztrointesztinális panaszok és a krónikus fáradtság a SARS-CoV-2 fertőzés után még hónapokig fennállhatnak.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-06-28

Az agyrázkódásnak is nevezett enyhe agysérülés felnőtteknél és fiataloknál is gyakori. Károsíthatja többek között a testi, kognitív, lelki és magatartási funkciókat. Minden esetben mérlegelni kell a sérülés mechanizmusa és a tü­netek időbeli jelentkezése közötti összefüggéseket. Ha sportolónál felmerül agyrázkódás gyanúja, csak teljesen tünetmentesen térhet vissza a pályára. Az első ellátás alapvető elemeit képezi a rövid kognitív teszt és a fizikális nyugalomba helyezés. A tünetek megszűnésekor a beteg fokozatosan tér­het vissza megszokott aktivitásához. Kockázati tényezők fennállásakor hosszabb időt kell hagyni a felépülésre.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-01-18

Az evés- vagy testképzavarokkal kapcsolatosan néhány évszázada írták le az első hivatalos kórképet, az anorexia nervosát. Az utolsó évtizedekben jelentősen felgyorsult az újabb és újabb (al-)típusok megjelenése. A jelen összefoglalóban az elmúlt közel 30 év során megjelent új típusú evés- és testképzavarokat mutatom be röviden.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-06

A szkizofrénia kialakulásában is fontos szerepe van a genetikai tényezőknek, a betegek testvérei egy új vizsgálat szerint különösen veszélyeztetettek.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2014-12-27

A gyakori előfordulás, az átláthatatlan terminológia, a diagnosztikai és kezelési bi­zonytalanságok miatt indokolt, hogy irányelvek segítsék a nem specifikus, funkcio­nális és szomatoform (NFS) panaszok körüli tevékenységet. Ennek érdekében új, át­fogó, széles körű konszenzuson alapuló, interdiszciplináris ajánlást fogadott el a két illetékes német szakmai testület. A tünet- és gyógyításorientált hozzáállás, az em­patikus kommunikáció és a következetes bio-pszicho-szociális diagnosztika lehető­vé teszi az NFS korai felismerését, a krónikussá váló, súlyos folyamatok elkerülését. Az enyhébb lefolyású esetek kezelhetők a pszichoszomatikus alapellátás keretein belül, a súlyosabbak koordinált együttműködést, olykor multimodális vagy stacio­ner kezelést igényelnek.

#6
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-01-21

A megelőzés szempontjából lényeges intervenciók az egyénre, a családi környezetre és az egyéb környezeti tényezőkre irányulnak. Az elmúlt 25 évben egyre több olyan protektív és kockázati tényező vált ismertté, amely csökkenti, illetve növeli a mentális zavarok kialakulásának valószínűségét, s ezzel nagyban bővültek a prevenció lehetőségei. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.6. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2008-06-01

A szomatoform zavarok a pszichiátriai betegségek egyik csoportját alkotják. Jellemző rájuk, hogy az érintettek klinikai szempontból jelentős, de megmagyarázhatatlan fizikális tünetek tucatjaival fordulnak orvoshoz. Ide tartozik a szomatizációs zavar, a nem differenciált szomatoform zavar, a hipochondriázis, a konverziós zavar, a szomatoform fájdalomzavar, a testdiszmorfiás zavar és a közelebbről meg nem határozott szomatoform zavar. E kórképek gyakran nagy emocionális terheket rónak a betegre, és nehéz feladat elé állítják a családorvost.   Az alapellátásban az 50%-ot is elérheti azoknak a betegeknek az aránya, akiknek a fizikai tünetei nem magyarázhatók szervi eltérésekkel. Az ilyen betegek egy részének tünetei kielégítik a szomatoform zavarok kritériumait. Bár többségük egyetlen szomatoform kórkép szigorú pszichiátriai diagnosztikai ismérveinek sem felel meg, állapotuk a szomatikus zavarok küszöb alatti manifesztációjaként, „szomatikus irányultságként” (somatic preoccupation)  jellemezhető, ami a tényleges szomatoform zavarokhoz hasonlóan komoly terhet ró a betegre, és ezért beavatkozást igényel.

#8
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.6. szám
OTSZ Online
2008-06-01

Tisztelt Kolléganők és Kollégák! Hazai aktualitás rovatunkban Winkler Gábor professzor és Baranyi Éva főorvos asszony tollából olvashatnak kiváló összefoglalást az orális antidiabetikus kezelésről. 

#9
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle IX. évf.5. szám
OTSZ Online
2004-10-01
Bevezetés A gyermek- és serdülőkori szomatizációs kórképek felismerése és kezelése nehéz feladat elé állítja a gyermekgyógyászt: egyrészt egy nem létező betegség szelleme kísért, másrészt a kórkép értelmezésekor elkövetett hibák következtében elveszíthetjük a beteg és családja bizalmát. Bár sok klinikus nagyobb nehézség nélkül megbirkózik a problémával, a többséget mégis megtévesztik a tünetek, bosszankodnak a "képzelt" betegre feleslegesen elvesztegetett idő miatt, vagy az állandóan visszatérő panaszáradat okoz felesleges frusztrációt. A helyzetet tovább nehezíti, hogy e terület még jelentős részben feltáratlan; sem metaanalízisek, sem a tényeken alapuló orvostudomány eredményei nem járultak hozzá a kórkép megértéséhez. Paradox módon a szomatizációs kórképeket gyermekkorban pszichiátriai betegségnek tartják, mégis a pszichiáterek - a legkülönlegesebb, legszokatlanabb és legbizarrabb esetek kivételével - csak igen ritkán találkoznak e betegekkel. A funkcionális panaszokkal jelentkező gyermekek és serdülők többségével a háziorvos találkozik. Az alábbi tanulmány elsősorban a szomatizálás megértésével és kivizsgálásával foglalkozik, valamint e kórképek mindennapos kezelési stratégiáit foglalja össze. Meghatározás és osztályozás A szomatizáció egy vagy több fizikális panaszt jelent, amelyek hátterében részletes orvosi vizsgálattal sem tárható fel kóros eltérés vagy patológiás folyamat. A szomatizálás egyidejűleg zajló, organikus betegséggel is egybeeshet. A szomatizáció jelenségéről feltételezik, hogy egy organikus betegséggel összefüggésben jelentkezik, azonban a panaszok lényegesen túlhaladják a kórképpel vagy a tünetekkel összeegyeztethető mértéket. Tehát a szomatoform kórképek alapvető jellemzője, hogy az egyes alapbetegségekre utaló panaszok hátterében kórállapot nem fedezhető fel, vagy a panaszok intenzitása meghaladja a funkcionális károsodás mértékét.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.