Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-10-02

Egy randomizált vizsgálat szerint az intravénás lézeres abláció, a varixok sebészi eltávolítása és a szkleroterápia egyaránt javítja a betegek életminőségét, de hatásosságuk eltérő.

#2
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 7-8. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-08-17

Végstádiumú májbetegségekben és akut májelégtelenségben a különféle konzervatív kezelési módszerek csak átmeneti megoldást jelentenek. Az egyetlen, hosszú távú túlélést jelentő gyógymód a transzplantáció. Napjainkban a májátültetést követő átlagos 5 éves, ún. kumulatív túlélés 80%-nál nagyobb. Az indikációs terület egyre szélesebb. A májtranszplantációs túl­élési eredményeink a jó nemzetközi statisztikáknak megfelelőek. A graft-és betegtúlélés további javításában a testre szabott immunszuppressziós kezelés bevezetésének nagy jelentősége van.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2019-05-16

A Deutsche Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoff­wechselkrankheiten (DGVS) gasztrointesztinális vérzéssel foglalkozó új S2K irányelve a vérzés gyanújától az optimális endoszkópos kezelésen át a vérzés kiújulásának megelőzéséig ajánlásokat ad a tennivalókkal kapcso­latban. Nagy figyelmet fordítottak az ajánlások klinikai megvalósíthatósá­gára és egyszerűségére, megkönnyítendő az orvosok számára a döntést és a betegek gondozását a klinikai lefolyás alatt.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-05-15

Minden második embernek van aranyere. A leggyakoribb panasz a vérzés. A vérzés minőségétől függetlenül a fő prioritás a daganatok, polypok ki­szűrése, ezután kezdhetjük meg a kezelést. Már az aranyeresség stádium­beosztása is segít a terápiás stratégia felállításában. A konzervatív terápia életmód-tanácsadásból, nagy rosttartalmú étrendből, bőséges folyadékbe­vitelből áll. Az ambuláns, minor beavatkozásokkal az aranyérbetegek 90%-a panaszmentessé tehető. A nagy, prolabáló aranyerek vágókészülékek se­gítségével metszhetők ki, az utóbbi évtizedben megjelent Longo-műtét és a Doppler-vezérelt aranyér artéria ligációs módszer pedig új alternatívát kínál az aranyeresség gyógyításában.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-11-14

A vénás thromboembolia morbiditása és mortalitása jelentős, számítanunk kell ismétlődésére is. A tromboprofilaxis, illetve a kezelés megválasztásában nagy jelentősége van a thrombosis-hajlam ismeretének. A thrombophilia vizsgála­tának mindig egyénre szabottan kell történnie, hozzátartozhat az örökletes és szerzett véralvadási eltérések laboratóriumi vizsgálata is. Nincs egységes ajánlás arra vonatkozóan, hogy mikor, kiknél és milyen céllal történjenek meg ezek a vizsgálatok. Hogy felesleges elvégzésük, elmulasztásuk vagy téves ér­telmezésük kiküszöbölhető legyen, indokolt, hogy a thrombophilia-szűrés centrumokban történjék. Az alábbiakban összefoglaljuk a főbb thrombophilia-vizsgálatokat, azok indikációit és a belőlük nyerhető információkat.

#6
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2014-12-04

A terhesség kapcsán fellépő hormonális és élettani változások számos bőrelváltozásra hajlamosíthatnak, többek között fokozott pigmentáltságra és erezettségre. Ezek mindegyike normálisnak tekinthető a terhesség idején, a várandósokban mégis szorongást kelthetnek. A gyermekvárás időszakában előforduló speciális bőrgyógyászati állapotok a terhességi dermatosisok, melyek változatos klinikai képpel jelentkezhetnek.

#7
Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle XVI. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle
2014-12-02

Egy 36 éves nő harmadik gyermekét császármetszéssel kellett világra segíteni, mert a magzat feje nem illeszkedett be, emellett macrosomia és chorioamnionitis is fennállt. Az asszony hazabocsátása után két nappal amiatt ment vissza a kórházba, mert bal lába erősen megduzzadt és kipirosodott. Terhessége alatt cukorbetegsége alakult ki, melyet diétával tartottak karban, testtömmegindexe (BMI, body mass index) 35 volt, mindkét alsó végtagján kanyargós vénák látszottak, és bal lábán felületes thrombophlebitis egyértelmű jelei mutatkoztak. A vénák kompressziós ultrahangvizsgálata (CU/S, compression venous ultrasound) a vena femoralis kiterjedt thrombosisát igazolta, mely a kismedencébe is beterjedt.

#8
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Utazásorvostan
2010-03-12

Az utazás okozta betegségek morbiditását leginkább az egyén fizikai, pszichés vagy egészségi állapota befolyásolja. 

#9
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-07-01

A visszértágulatot általában az alsó végtagon kanyarogva lefutó, kidudorodó erekről ismerik fel a betegek, de a vulva, az ondózsinór (varicocele), a rectum (aranyeres csomók) és a nyelőcső területén is előfordulnak vénás varixok. A visszértágulat gyakori probléma, becsült prevalenciája széles határok között változik. Általában a férfiak 10–20%-át és a nők 25–33%-át érinti. Etiológia A visszértágulat multifaktoriális eredetű. Kialakulásában szerepet játszhat a hosszan tartó állás miatt fokozódó intravénás nyomás; daganat, terhesség, elhízás, a krónikus székrekedés miatt fokozott hasűri nyomás; öröklött vagy veleszületett tényezők; mélyvénás trombózis okozta vaszkularizáció; ritkábban arteriovenosus shunt képződése. A közelmúltban ismerték fel, hogy az intravaszkuláris nyíróerők és a gyulladás a vénás betegség kiváltásában fontos szerepet játszanak.

#10
Orvostovábbképző Szemle XII. évf.6. szám
OTSZ Online
2005-06-01
Bár alapvetően a keveset mozgó emberek betegségének tartjuk, aktív életmód mellett is kialakulhat mélyvénás thrombosis. A fizikális eltéréseket esetenként nehéz elkülöníteni az izomsérülés, a Bakercysta vagy a haematoma okozta tünetektől. A betegség lehetőségére mindig gondolni kell, mert a diagnózis felállításának és az antikoaguláns- terápia elindításának késése végzetes lehet. A futók végtagi fájdalmát és duzzanatát Doppler-ultrahangvizsgálattal kell tisztázni minden olyan esetben, amikor a mélyvénás thrombosis legkisebb gyanúja is felmerül, mint az itt tárgyalt esetben is, melyben egy 40 éves férfi 10 km-es futás után 1 hónappal boka- és lábszárfájdalom miatt panaszkodott. A haladéktalan kezelés lehetővé teszi az edzések biztonságos folytatását. Acsaládorvosokat sokan keresik fel futással kapcsolatos sérülések miatt. Az orvoshoz forduló futók leggyakrabban lábfájdalomról és -duzzanatról számolnak be. Az anamnézis és a fizikális vizsgálat során többnyire valamilyen kisebb izomsérülést azonosítunk a fájdalom forrásaként. Ritkábban Baker-cystát vagy terhelési kompartment szindrómát diagnosztizálhatunk. Néha azonban az is előfordul, hogy versenyfutás következtében kialakult mélyvénás thrombosis (MVT) okozza a panaszokat.  

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.