hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha alsó végtagi idült elzáródásos verőérbetegségre derül fény?

Tisztelt Uram (Hölgyem)!

Azzal a panasszal fordult hozzám, hogy bizonyos távolság megtétele után lábszárizomzatában izomlázszerű fájdalmat érez, amely sokszor megállásra kényszeríti. Rövid pihenés után ismét tud járni, de annak a bizonyos távolságnak a megtétele után újból meg kell állnia.

A vizsgálatok alapján az Ön alsó végtagi artériáiban verőérszűkületet állapítottunk meg. Ez a betegség az érfalak elfajulásos elváltozása, köznyelven érelmeszesedés következtében beszűkült verőerek működészavarából adódik. A beszűkült erek a célszervekbe, jelen esetben a végtagokba nem tudnak megfelelő mennyiségű vért, s így elegendő éltető oxigént és tápanyagokat szállítani.

Az érelmeszesedésből adódóan a folyamat idült jellegű, rosszabbodásra hajlamos, és az érrendszert általánosan betegíti meg, így a szív koszorúereit, az agyi ereket, a vese- és a hasi ereket, valamint gyakran az alsó végtagi artériákat is. A felső végtagon ritkábban jelentkeznek az érelmeszesedés tünetei.

A betegség okát egyértelműen jelenleg nem tudjuk meghatározni, de bebizonyosodott, hogy sok kockázati tényező alapvető szerepet játszik a kórfolyamat kialakulásában. A dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a cukorbetegség, az elhízás, a mozgásszegény életmód a leggyakoribb kockázati tényezők. Több ilyen tényező egyidejű jelenléte fokozott kockázatot jelent. Az érelmeszesedés a férfiak és az idősebbek között halmozottan fordul elő. A betegség nem öröklődik, esetleges családi halmozódása a hasonló életmóddal hozható kapcsolatba. Fiatalkorban a verőérbetegség messze legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ballagi Farkas
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.