hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha kiderül, hogy major depresszióban szenved?

A 36 éves nőbeteg, aki mindig is aktív, társaságkedvelő, kiegyensúlyozott volt, körülbelül 2 hónapja egyre rosszabbul alszik (hajnalban ébred), szorong, fáradékony, kedvetlen, inaktív, munkahelyi (főkönyvelői) feladatait és otthoni munkáját csak nagy erőfeszítések árán tudja ellátni. Dekoncentrált, feledékeny, szétszórt. Az utóbbi egy hónapban étvágytalanná is vált, 3-4 kg-ot fogyott. Családi és munkahelyi körülményei kifejezetten jók, ezért maga sem érti, hogy mi történt vele. Az utóbbi hetekben többször is gondolt a halálra – pontosabban arra, hogy így nem érdemes élni, jobb lenne meghalni –, de konkrét szuicid terve, szándéka nincs. Belgyógyászati osztályon történt részletes kivizsgálás után (annak negatív eredménye, illetve depresszió gyanúja miatt) küldték pszichiáterhez. A depresszió diagnózisának közlése után a beteg kissé meglepődve közli:

De hát én nem vagyok bolond...

Bolondok csak a viccekben, regényekben és színdarabokban vannak, a sokféle pszichiátriai betegség egyike sem fedi le a „bolond” fogalmát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Rihmer Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.