hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...ha kiderül, hogy porphyriája van?

A 24 éves nőbeteget akut porphyria gyanújával, soporosus állapotban szállították osztályunkra. Gyakran hány, tachycardiás (110/perc), vérnyomása 170/100, hasa meteorisztikus, bélhangok nem hallhatók, vizelete sötétvörös, mindkét alsó végtagja paretikus. Anamnézisében 2 éve előforduló s az utóbbi időben állandósult hasi fájdalmak szerepelnek. Egy éve appendectomia történt, de a panaszok nem változtak. Részletes gasztrointesztinális kivizsgálás során nem észleltek kóros eltérést. Hasi fájdalmai gyógyszerekkel befolyásolhatatlannak bizonyultak, sőt a gyógyszerek hatására állapota inkább romlott. Vörös vizelet ürítése és a tartósan észlelt hyponatraemia alapján akut porphyria lehetősége merült fel. Vizsgálataink akut porphyria akut fázisának fennállását igazolták, ezért azonnal hemarginát-kezelést vezettünk be. A második napon a beteg már élénkebb volt, tudata feltisztult, fájdalmai elmaradtak, a hányás megszűnt. A negyedik napon kiültethető, segítséggel pár lépést jár. Élénk, érdeklődő, mindent tudni szeretne. Ekkor mondom el neki az alábbiakat.

Az elvégzett vizsgálatok akut porphyria fennállását igazolták. Ezt a ritka anyagcsere-betegséget részletesen meg kell ismernie, hogy megértse, mit és miért kell majd tennie. Megfelelő diétával és életmóddal ugyanis megelőzhető a betegség tüneteinek kialakulása, és többé nem kell tartania ilyen súlyos állapot fellépésétől. Rendszeresen ellenőrizni fogjuk, s minden alkalmat felhasználunk arra, hogy részletesen megbeszéljük a betegség lényegét, az aktuális tennivalókat.

A porphyria görög szó, „bíborbajt” jelent. A nevét ez a betegség egyik legjellemzőbb tünetéről, a bíborvörös vizeletről kapta. Az Ön betegsége az úgynevezett akut porphyriák csoportjába tartozik, amelyek – mint tapasztalhatta – súlyos, akut állapot kialakulásával járhatnak. A porphyria e fajtái közül a leggyakoribb az akut intermittens porphyria, ritkább a variegata porphyria és a hereditaer coproporphyria. Önnek akut intermittens porphyriája van.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Tasnádi Gyöngyi
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.