hirdetés

Mit mondok a betegemnek ...a katéteres abláció előtt?

A katéteres abláció széles körű elterjedése Észak-Amerikában és Nyugat-Európában az elmúlt másfél évtizedre, Magyarországon az elmúlt 5-6 évre tehető. Viszonylag új eljárásról lévén szó, a betegek többsége nem hallott még erről a kezelési módszerről, vagy csak betegtársától hallott róla, akin már végeztek ilyen beavatkozást. A katéteres ablációval kapcsolatos felvilágosítás célja – csakúgy, mint a más invazív procedúrák előtti felvilágosításé – a műtéttől várható előnyök és az esetlegesen előforduló szövődmények számbavétele, hogy a beteg mindezek ismeretében dönthesse el, aláveti-e magát a beavatkozásnak. Mivel csaknem minden esetben elektív beavatkozásról van szó – az orvoslandó ritmuszavar nagyon ritka kivételtől eltekintve nem veszélyezteti az életet –, különösen fontos, hogy valóban a beteg döntsön, anélkül, hogy az orvos megpróbálná bármilyen irányban befolyásolni őt.

A tájékoztatást végző orvos feladata és felelőssége, hogy ehhez a döntéshez minden fontos körülményt feltárjon a ritmuszavarról és annak különböző kezelési lehetőségeiről.

A katéteres abláció indikációs köre évről évre bővül, és már ma is a legtöbb humán ritmuszavar esetében szóba jöhet ez az eljárás mint palliatív vagy mint kuratív terápia. A várható sikerarányt, a sikeres beavatkozás hatását a beteg további életkilátásaira, illetve a beavatkozás kockázatát döntően meghatározza a kezelni kívánt arrhythmia típusa. A következőkben a széles körben alkalmazott, jelenleg rutinszerűen végzett ablációs technikákra vonatkozó betegtájékoztatás szempontjaira térek ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Csanádi Zoltán
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.