hirdetés

Mit mondok a betegnek ...az alsó végtagi verőérszűkület tágítása előtt

Az intervenciós radiológus sajátos helyzetben van, a beteget általában csak közvetlenül az érfestés előtt látja, és a beteg későbbi gondozásában is csak esetenként vehet részt. Rövid idő áll tehát a rendelkezésére, hogy elnyerje a beteg bizalmát.

A következőkben három különböző betegtípust írok le. Az első csoport képviseli a betegek túlnyomó részét, ők jól kivizsgáltan és előkészítve jönnek a vizsgálatra. A második csoportba tartozó betegek nem akarnak részleteket megtudni, bíznak az orvosban, és mindennek alávetik magukat. A harmadik, szerencsére kis létszámú betegcsoport tagjainak többnyire ellentmondásos információik vannak betegségükről és a különféle kezelési lehetőségekről. Az orvos felelősségét ilyenkor abban látom, hogy a beteget felvilágosítsa a betegség természetéről, valamint a kivizsgálás vagy a kezelés elmaradásának következményeiről. Nem tartom szerencsésnek, ha rábeszéljük a betegeket a beavatkozásba való beleegyezésre.

Mielőtt bármit is mondanánk a betegnek, célszerű egyeztetnünk a beküldő orvossal az érbetegek kivizsgálásának menetét, előkészítését, kezelését, utókezelését illetően. Fontos ugyanis, hogy megfelelő gyógyszeres előkészítés után kerüljön sor az érfestésre; a beteg kellően hidrált állapotban legyen; esetleges szív- vagy érrendszeri betegségére, magas vérnyomására, cukorbetegségére szedett gyógyszereit (kevés folyadékkal) vegye be, de egyébként üres gyomorral érkezzen. Tisztázandó továbbá, hogy milyen esetekben végezhető a vizsgálat a járóbeteg-ellátás keretében, mely elváltozások igényelnek közvetlenül az érfestés után tágítást vagy stent-beültetést, illetve hogy szükség esetén megoldható-e a kórházi felvétel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Szatmári Ferenc
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.