hirdetés

Mit mondtam az orvostanhallgatóknak ...amikor nyári gyakorlatra érkeztek?

Mi kell a klinikum tanulásához?

Kellenek betegek, kellenek könyvek, és kell iskola. Ezek közül csak a betegek tökéletesek (=100%). Valódi beteg emberek. Ha meg nem betegek, csak annak hiszik vagy mutatják magukat, akkor éppen ebben tökéletesek. A tankönyvek olyanok, amilyenek. Se az emlékeim, se a mostani hallgatók véleménye szerint nincs köztük olyan, amely 100%-osnak lenne mondható. És az iskola? Egyrészt az egyetemről mint tanintézményről van szó, másrészt gondolkodásmódról, szellemi hagyományról, példaképül szolgáló egyéniségekről. De tekinthetünk erre nagyon gyakorlatiasan is: még az elektronikus eszközök korában is szükség van valakire, aki segít kapcsolatot teremteni a betegen tapasztaltak és a könyvben leírtak között („itt hallani azt a hangjelenséget, amelyet a könyv crepitatiónak nevez”). Ki becsülné 100%-osra a hazai orvosképzést?

Mi következik mindebből? Az, hogy a nyári gyakorlat alatt minden alkalmat meg kell ragadni a betegekkel való foglalkozásra, hiszen egyedül ők tökéletesek. S van még két további szempont. Egyfelől nyáron, a szabadságolási időszakban zaklatott az osztályok működése, nem biztos, hogy a legjobb oldalunkat mutatjuk. Miért is nem tantermi előadások vannak ilyenkor? Ahhoz „csak” egy professzor kell. Másfelől a közkórházi betegek (a heti többszöri tantermi gyakorlattal kifárasztott egyetemi klinikai betegekkel szemben) többnyire készséggel állnak rendelkezésre, örülnek az érdeklődésnek, és ritkán veszik tolakodásnak a fizikális vizsgálatot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Csillag József
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.