Reumatológia

Szisztémás reumatológiai betegségek – bevezető

reumatológiai betegek ellá­tásában óriási fejlődés ment végbe az elmúlt másfél évtizedben, amit – örömmel állapíthatjuk meg – a hazai szakma nagy része teljes mértékben követni tudott. Ha a kró­nikus poliartritiszek, pl. a reumatoid artritisz (RA), vagy a szisztémás autoimmun betegségek (pl. a szisztémás lupus erythematosus, SLE) diagnosz­tikájának, ellátási elveinek kérdéseiről beszélgetne egy mai és egy 20 évvel ez­előtti reumatológus, úgy tűnne, nem is értik egymás nyelvét, vagy összekeverték a diagnózisokat. Ugyanakkor a túlélés, a morbiditás és az életminőség adatainak javulása, a gyógyszeres pa­letta bővülése ellenére számos nagyon fontos kérdés maradt megválaszolatla­nul, és a legtöbb területen még komoly problémák várnak megoldásra, illetve egyre újabb kérdések merülnek fel.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Kovács László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[166391] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.