hirdetés

Dr. Kovács László cikkei

  #1
2019-04-21 16:00:00

Az acromegalia a növekedési hormon (GH) túltermelése következtében kialakuló betegség, amely megfelelő kezelés nélkül a mortalitás növekedé­séhez vezet. A kezelés célja a biokémiai kontroll mellett a tumor eltávolítása vagy a méretének csökkentése és a társbetegségek kezelése.

  #2
2017-02-09 12:00:00

A súlyos felnőttkori növekedésihormon- (GH-) hiány jelentőségének felis­merése, a GH-pótlás bevezetése a klinikai gyakorlatba közel három évti­zedes múltra tekint vissza. Hazánkban 20 éve vált lehetővé felnőttek szá­mára a GH-pótló kezelés, a témában számos publikáció látott napvilágot. A felnőttkori GH-hiány jelentőségének felismerése, a betegek megfelelő GH-kezelése óriási mértékben javította a hipopituiter betegek hormonpótló terápiáját. A szerzők áttekintik a kórkép kórismézésének, kezelésének főbb szempontjait, összefoglalják a hazai tapasztalatokat.

  #3
2015-04-02 10:18:00

reumatológiai betegek ellá­tásában óriási fejlődés ment végbe az elmúlt másfél évtizedben, amit – örömmel állapíthatjuk meg – a hazai szakma nagy része teljes mértékben követni tudott. Ha a kró­nikus poliartritiszek, pl. a reumatoid artritisz (RA), vagy a szisztémás autoimmun betegségek (pl. a szisztémás lupus erythematosus, SLE) diagnosz­tikájának, ellátási elveinek kérdéseiről beszélgetne egy mai és egy 20 évvel ez­előtti reumatológus, úgy tűnne, nem is értik egymás nyelvét, vagy összekeverték a diagnózisokat. Ugyanakkor a túlélés, a morbiditás és az életminőség adatainak javulása, a gyógyszeres pa­letta bővülése ellenére számos nagyon fontos kérdés maradt megválaszolatla­nul, és a legtöbb területen még komoly problémák várnak megoldásra, illetve egyre újabb kérdések merülnek fel.

  #4
2003-07-01 00:00:00

Az 58 éves, túlsúlyos férfi sántikálva lép be a rendelőbe. Több alkalommal járt már nálunk, kétoldali térdízületi arthrosis miatt kezeltük.

Legutóbb nem ilyen állapotban váltunk el, mi történt?

Tudja, doktor úr, sokáig egészen jól elboldogultam azzal a porcvédő porral és néha egy-egy fájdalomcsillapítóval, no meg mindennap tornáztam. De, a hosszú tél után hirtelen annyi munka lett a kertben, hogy egész hétvégén dolgoznom kellett. Másnapra nagyon megfájdult a bal térdem, nézze, meg is dagadt.

A beteg térde körül valóban diffúz lágyrészduzzanat észlelhető, minimális szabad ízületi folyadék is tapintható. A már korábban is enyhén beszűkült mozgások most még inkább korlátozottak, fájdalmasak. Mivel a szabad folyadék mennyisége kicsi, és körülírt lágyrészérzékenység sem észlelhető, gyulladt térdízületi arthrosis miatt nem szteroid gyulladáscsökkentő felírása jön szóba.

A régóta ismert térdízületi kopásos betegsége mellett most gyulladás is észlelhető a térdében, minden bizonnyal a túlerőltetés miatt. Néhány napig kifejezetten kímélnie kellene a térdét, és rendszeresen jegelnie is. Emellé egy gyulladásgátló gyógyszert is felírok Önnek. Volt-e korábban gyomorbetegsége, mondta-e Önnek szakember, hogy gyomor- vagy nyombélfekélye van?

Soha nem volt baj a gyomrommal, most is megeszem mindent, amit elém raknak. Egyébként a tanácsát követve az utóbbi négy hónapban 5 kilót leadtam.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.