hirdetés

Fül-orr-gégészet

A mikrobiom szerepe fül-orr-gégészeti kórképekben

A felső légutak és a garat krónikus gyulladásos eredetű kórképeit kezelő orvosok gyakran szembesülnek a normális mikrobiom és a patogén kórokozók problémakörével, valamint az ebből fakadó elméleti és gyakorlati nehézségekkel. A mikrobiom kommenzális, szaprofita és fakultatív patogén összetételének ismerete fontos lenne, mivel az orrüreg és orrmelléküregek, valamint a garat megbetegedései a leggyakoribb kórképek közé tartoznak. Ismeretes például, hogy a beteg torkából kitenyésztett Staphylococcus aureust akkor sem kezeljük antibiotikummal, ha elhúzódó panaszokkal küszködik a beteg, hiszen a kommenzális flóra tagjának tartjuk. Ugyanakkor az orrüreg és orrmelléküregek területén ez a baktérium fakultatív patogénként viselkedik, és számos esetben felmerül az eradikáció lehetősége.

hirdetés

A dilemma legélesebben krónikus rinoszinuszitiszben (CRS) vetődik fel, ahol a baktériumok jelenléte és szerepe nem tisztázott. A feltételezett patogének eradikációja nem hoz tartós gyógyulást, ugyanakkor a baktériumok és a biofilmek jelenléte, valamint a perzisztáló panaszok közötti összefüggés egyértelmű. Immunpatológiai kórképnek tartjuk, ahol a mikrobiális antigének abnormális immunválaszt váltanak ki. Abreu és mtsai1 mikrobiom profilkészítéssel (standardizált filogenetikai mikroarray) 8500 bakteriális taxon jelenlétét és diverzitását elemezték, és megállapították, hogy sem „egészséges”, sem CRS-specifikus mikrobiom nem igazolható. Az egészséges melléküreg-nyálkahártya mikroflórája – más szervekéhez hasonlóan – egyedileg kiegyensúlyozott, stabil rendszernek tekinthető. Érdekes az a megfigyelés, hogy a baktériumok összmennyiségében nem, de megoszlásában szignifikáns különbség tapasztalható az egészségesek és a CRS-ben szenvedő betegek orrmelléküregnyálkahártyája között. A baktériumok diverzitása csökkent, leginkább a Lactobacillusok hiánya feltűnő, ugyanakkor a Corynebacterium tuberculostearicum relatív térnyerését mutatták ki. A C. tuberculostearicum indukálta rinoszinuszitisz kivédhető volt L. sakeivel egérmodellben.

Feltételezhető, hogy a veleszületett immunitás megváltozott működése eredményezheti a CRS-ben szenvedő betegek melléküregeinek nyálkahártyáján tapasztalható mikrobiális egyensúlyzavart, ugyanakkor más megfigyelésekhez hasonlóan az sem zárható ki, hogy a diszbiózis a CRS következménye. A jelenlegi szakmai ajánlások szerinti hosszan tartó, kis dózisú antibiotikumkezelés nem hozott átütő eredményeket, és lehetséges, hogy a bélflóránál tapasztaltakhoz hasonlóan további, nehezen helyrehozható problémákat generál. Az optimális terápiás cél minden bizonnyal az eredeti egyéni mikrobiom helyreállítása lehetne – akár valamilyen transzplantáció segítségével.

 

Irodalom:
1. Abreu NA, Nagalingam NA, Song Y, et al. Sinus Microbiome Diversity Depletion and Corynebacterium tuberculostearicum Enrichment Mediates Rhinosinusitis. Sci Transl Med 2012;4:151ra124

Dr. Hirschberg Andor, kommentár
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.