hirdetés

Szemészet

Antimikrobiális szerek szemészeti mellékhatásai

A szemet érintő gyógyszermellékhatások tünetei és leletei széles skálán mozognak. Rutinszerű vizsgálattal nem mindig ismerjük fel ezeket, célzottan kell figyelnünk rájuk. Ennek megfelelően fontos, hogy ismerjük a potenciálisan veszélyes gyógyszereket – köztük a cikkben ismertetett antimikrobiális szereket –, és felhívjuk a betegek figyelmét az esetleges szemészeti tünetekre vagy a szemorvosi vizsgálat szükségességére. A szerzők szerint olyan gyógyszerek esetében, amelyek mellékhatása potenciálisan súlyos lehet, a szemorvosi vizsgálatot célszerű már a szer első bevétele előtt elvégezni, főleg akkor, ha a gyógyszerrel kapcsolatban kölcsönhatásokat vagy genetikai eredetű farmakokinetikai rendellenességet írtak le.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Huber
a szerző cikkei

R. Stahlmann
a szerző cikkei

Prof. dr. Falkay György, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.