hirdetés

Prof. dr. Bánki M. Csaba cikkei

  #1
2019-04-21 13:40:00

Korábbi esetbeszámolók alapján felmerült a gyanú, hogy az aripiprazolra váltást gyakrabban kísérheti a pszichiátriai tünetek súlyosbodása, mint más antipszichotikumokra való átállás esetén. Egy átfogó adatbázisra épített hosszmetszeti követéses vizsgálat ezt a feltételezést nem igazolta: gyógy­szerváltást követően a teljes vizsgált populáció 14,5%-ában fordult elő klinikailag jelentős tüneti rosszabbodás, de sem a teljes csoportban, sem a különböző szempontok szerint kialakított alcsoportokban nem mutatko zott különbség az aripiprazolra, illetve a más antipszichotikumra átállított betegek kockázati arányai között.

  #2
2019-04-21 13:30:00

Major depresszióban a súlyos funkciókárosodás jelentős részét a kogni­tív romlás magyarázza, egyes antidepresszívumok pedig rendelkeznek prokognitív hatásokkal. Kilenc kontrollált vizsgálat 2550 betegének átfogó elemzése szerint hét korszerű antidepresszívum csoportátlagban szignifi­kánsan javíthatja a memóriát (a késleltetett felidézést) és a pszichomotoros tempót, de a csoporton belül különösen az utóbbi hatás döntően a vortioxetinnek tulajdonítható. Közvetlen összehasonlító vizsgálatokban a memóriafunkciók SSRI/SNRI szerek mellett valamivel többet javultak, mint a triciklikus szerekkel kezelt csoportokban, de a különbség nem volt szignifikáns. Újabb adatok megerősítik a vortioxetin specifikus kognitív hatás előnyeit.

  #3
2018-04-27 18:10:00

Öt éven belül diagnosztizált, 35 évesnél nem idősebb szkizofrén betegek terápiás célpreferenciáik szempontjából két csoportba sorolhatók: egy részük a funkcióképesség mielőbbi visszanyerését, míg mások inkább tü­neteik csökkenését tartják a legfontosabb célnak. Az előbbiek szívesebben fogadják a tartós hatású injekciós (LAI) kezelést, és elégedettebbek is vele. A betegek terápiás preferenciáinak megismerése segít az együttműködés javításában és ezzel a fenntartó kezelés személyre szóló optimalizálásában.
Patient Prefer Adherence, 2018. január

  #4
2018-03-30 15:00:00

A PERFORM nevű megfigyeléses vizsgálat két éven át követte major depressziós járóbetegek funkcióképességének alakulását antidepresszív kezelés során. A tünetekkel párhuzamos kezdeti funkciókárosodás mutatói a ke­zelés első 2 hónapjában gyorsan javultak, majd stabilizálódtak. A kogni­tív tünetek lassúbb és elhúzódóbb javulása világosan jelezte azok célzott felismerésének és kezelésének fontosságát.
Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2018. január

  #5
2017-01-17 17:35:00

A LAI kezelés valódi célja a mindennapi terápiás gyakorlat számára lehetővé tenni azt, amire a korszerű antipszichotikumok kontrollált klinikai vizsgá­latokban igazoltan képesek: a betegek legalább 80%-ában tüneti javulást, többségükben tartós és relapszusmentes remissziót, egyre növekvő hánya­dukban pedig teljes funkcionális felépülést biztosítani.

  #6
2017-01-17 17:25:00

A monoaminerg antidepresszívumok rokon hatásmechanizmusa hasonló tulajdonságokat és hasonló korlátokat is jelent. A továbblépés kulcsát az új alapkutatások és az ezekre épülő innovatív farmakológiai megközelítések jelentik. Az antidepresszívumok új generációját ma az agomelatin, illetve a még újabb a vortioxetin képviseli, de a ketamin típusú szerek hatásának jobb megértése akár további (glutamáterg?) gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet.

  #7
2015-09-09 12:00:00

A szkizofrénia nem csupán krónikus, hullámzó lefolyású és visszaesésekre hajlamos mentális zavar, hanem nagyon jelentős komorbiditással is jár. A szkizofrén betegek legalább kétharmadának van – gyakran egyidejű­leg egynél több – klinikailag releváns nem pszichiátriai kísérőbetegsége, köztük gyakran metabolikus rendellenessége (hiperlipidémia, csökkent glükóztolerancia, diabétesz stb.).

Neuropsychiat Dis Treatm 2015, május

  #8
2012-09-14 15:00:00

A mai antidepresszívumok többsége a centrális monoamin-neurotranszmisszió facilitálásával hat. A rokon hatás­mechanizmus az egyre újabb szerek hatásossága és jobb tolerálhatósága mellett hasonló korlátokkal jár – a hatáskezdet késlekedésétől egyes zavaró mellékhatásokon át néhány tünet (mint az örömtelenség) lassú és gyakran csak részleges javulásáig. A kutatás során a cirkadián ritmusok depresszióban jellemző zavarai adták az ösztönzést az első gyökeresen más hatásmechanizmusú „ritmusterápiás antidepresszívum”, az agomelatin kifejlesztéséhez.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.