hirdetés

Prof. dr. Kovács L. Gábor cikkei

  #1
2017-07-17 16:00:00

A dolgozat röviden összefoglalja a laboratóriumi medicina fejlődésének legfontosabb várható tendenciáit: a „point-of care” és a „lab-on-a-chip” típusú vizsgálatokat, a személyre szabott orvoslás laboratóriumi trendjeit, a laboratóriumok szerepét a betegellátás kimenetének alakulásában, az automatizáció, a robotizáció és a telemedicina lehetséges alkalmazásait.

  #2
2012-09-11 14:26:00

 Értékelik a dinamikus tesztek jelentőségét, hibaforrásait. Példákat hoznak arra, hogy a tömegspektrometria kombinálása új biológiai mintavételi lehetőségekkel (pl. kortizol nyálból, szabad kortizol vizeletből) kitágítja az endokrinológus mozgásterét. Állást foglalnak a bizonyítékokon alapuló diagnosztika mellett az endokrinológia területén is. Elemzik az endokrinológiai laboratóriumi diagnosztika lehetséges fejlődési irányait.

  #3
2012-09-11 12:17:00

A szervezet megbetegedett sejtjei az „üzenetek” sokaságát küldik környezetükbe. Ezek közül ma 400 500 fajta élettani, biokémiai, fizikokémiai és molekuláris „üzenetet” rutinszerűen felhasználunk a betegségek felismerésében, azaz a diagnosztikában. A helyes diagnózis felállítása minden eredményes gyógyító tevékenység alapja. Az orvostudomány legutóbbi évtizedeiben bekövetkezett technikai, technológiai forradalom még kifejezettebbé tette a modern és gyors diagnosztika iránti igényt. Napjainkban a bizonyítékokon alapuló orvoslás, a költséghatékony szemlélet az egész világon felértékelte általában a diagnosztika, ezen belül is a laboratóriumi medicina helyzetét. A betegségek okainak molekuláris szemléletű megértése, gyógyítása hosszú távú trendként prognosztizálható az orvostudományban. A megelőző jellegű (preventív) szemlélet, a prediktív medicina igényének megfogalmazódása különösen fókuszba állítja a laboratóriumi diagnosztikai eljárásokat: a betegségek kialakulásában, hátterében és megjelenésében szükségszerűen felismerendő genetikai és környezeti összefüggéseket.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.