Onkológia, genetika

Gyakori génfúzió prosztatarákban – klinikai alkalmazási lehetőségek

A kromoszomális változások, különösképpen a génátrendeződések pontos jellemzése jelentősen bővítette a tumorok keletkezésével kapcsolatos ismereteinket. Ennek legismertebb példája a Philadelphia- kromoszóma felfedezése és tanulmányozása krónikus myeloid leukémiában (CML). A 9-es és 22-es kromoszóma egyes részeinek transzlokációja révén transzkripcióra képes fúziós gén keletkezik. Az így létrejövő tirozin-kináz gén a fiziológiás ingerektől függetlenül tartósan aktivált állapotban marad, így a tumorsejtek akadálytalanul szaporodnak. A Philadelphia- kromoszóma kimutatása segít a prognózis megítélésében, és a tirozinkináz- gátlók (ebben az esetben: imatinib-mezilát) meghatározott molekuláris biológiai támadáspontja lehetővé teszi a kevés mellékhatással járó, célzott terápiát.
  Korábban azt feltételezték, hogy génátrendeződések szinte kizárólag hematológiai és lágyrésztumorokban fordulnak elő, de az elmúlt években revideálni kellett ezt az elképzelést, mivel egyre több carcinomában mutattak ki génfúziókat. Eleinte csak a carcinomák igen ritka altípusaival kapcsolatban, újabban azonban prosztata-carcinomával kapcsolatban is közöltek ilyen megfigyeléseket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
F. Schmidt
a szerző cikkei

V. Scheble
a szerző cikkei

K. Mertz
a szerző cikkei

S. Perner
a szerző cikkei

M. A. Rubin
a szerző cikkei

Dr. Bánfi Gergely, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.