A pulmonális rehabilitáció szerepe a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésében

Linda Nici, MD; Suzanne Lareau, RN, MS és Richard Zuwallack, MD - Dr. Lengyel László kommentárjával

A nem gyógyszeres pulmonális rehabilitáció a COPD-ben szenvedő betegek szokásos ellátásának részévé vált. Az átfogó, multidiszciplináris, betegközpontú terápia elemei a kivizsgálás, a gyógytorna, az öngondoskodás oktatása, a pszichoszociális támogatás. Az USA-ban a pulmonális rehabilitáció általában kórházi hátterű ambuláns programok keretében történik. Hatására javul a fizikai állóképesség és az egészséggel kapcsolatos életminőség, enyhül a légszomj és a szorongás, csökken a kórházi felvételek száma a tüdőfunkció kimutatható javulása nélkül. A pulmonális rehabilitációt akkor kell mérlegelni, ha az optimális orvosi kezelés ellenére fennállnak a tünetek, vagy ha a funkcionális státus nem megfelelő.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Linda Nici, MD, Suzanne Lareau, RN, MS, Richard Zuwallack, MD
a szerző cikkei

Dr. Lengyel László, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Cikk[88308] galéria
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.