hirdetés

Az új radiográfiai módszereknek az emlőrák diagnosztikájában betöltött szerepéről

Kérdés. Mennyire alkalmas az emlőrák kimutatására a két új radiográfiai módszer, a szcinti-mammográfia és a hagyományos mammográfiához kapcsolódó számítógéppel vezérelt tumorkeresés?

Válasz. A szcinti-mammográfia és a számítógéppel vezérelt tumorkeresés segítségével remélhetőleg növelni tudjuk az emlőrák-diagnosztika szenzitivitását és specificitását. Már több mint egy évtizede tudjuk, hogy a szcinti-mammográfia során alkalmazott, 99mTc izotópot tartalmazó lipofil vegyület nagy affinitással kötődik az emlő daganatsejtjeihez, így jól használható az emlőrák képalkotó diagnosztikájában. Az eljárás kiváltotta kezdeti lelkesedés azzal magyarázható, hogy szoros összefüggést figyeltek meg a tumor szövettani képe és izotópfelvétele között. Sajnos a lassan növekvő vagy kis malignitású tumorok izotópfelvétele sokszor elégtelen, ezért téves negatív eredményt kaphatunk. Téves pozitív lelet szintén előfordulhat, mivel egyes benignus elváltozások (pl. fibroadenoma), a gyulladások és fertőzések is növelhetik az izotópfelvételt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.