A Helicobacter pylori fertőzés korszerű kezelése

 A Helicobacter pylorinak a peptikus fekélybetegség kórokozójaként való azonosítása forradalmasította az orvostudománynak a betegség kezeléséhez való viszonyát.  Sok beteg még mindig a fekélynek tulajdonítja a diszpepszia tüneteit, a fekélyt pedig az étrend, a stressz és más életmódbeli tényezők számlájára írja, holott ma már bizonyos, hogy a H. pylori eradikációjának központi szerepe van a betegség kezelésében. Az alapellátásban dolgozó orvosok inkább nem differenciált diszpepsziás tünetekkel találkoznak, semmint igazolt peptikus fekélybetegséggel. A közlemény röviden bemutatja a diszpepsziás tünetek értékelését a H. pylori infekció epidemiológiájának ismeretében, és új információkkal is szolgál a speciális populációkról és a rövid távú kezelési sémákat alkalmazó eradikációról.

  Definíció és epidemiológia
  A diszpepsziákat három osztályba sorolják: az epigasztriumban összpontosuló fájdalmakkal járó fekélyszerű diszpepszia, az epigasztriális teltségérzéssel, korai jóllakottságérzéssel, puffadással, émelygéssel járó diszmotilitásszerű diszpepszia, valamint az egyéb tünetekkel járó nem specifikus diszpepszia csoportjába. Bár a gastrooesophagealis reflux betegség (GORB) és a diszpepszia tünetei között jelentős az átfedés, általában különböző entitásoknak tekintik őket. Észak-Amerikában a diszpepsziás betegek mintegy 30%-a H. pylori fertőzött,3,4 a fejlődő világban azonban 80–90%-os a prevalencia.  Az ipari országokban az új H. pylori infekciók éves incidenciája az arra hajlamos népességben körülbelül 0,5/100 fő, szemben a fejlődő országokkal, ahol 100 emberre legalább három új eset jut évente.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Adrienne Z. Ables, PharmD I. Simon, MD Emily R. Melton, MD
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.