hirdetés

Atópiás dermatitisz

Az atópiás dermatitisz vagy ekcéma bőrszárazsággal, erős viszketéssel járó, gyakran fellángoló, idült bőrkiütés, amely sokszor már csecsemőkortól akár évtizedeken át komoly testi-lelki megterhelést jelent az érintetteknek. A bőrgyulladásnak ez a formája környezeti tényezők hatására jelentkezik az arra hajlamos – „atópiás alkatú” – gyermekeken és fiatalokon, de akár felnőttkorban is kialakulhat.

hirdetés

Az atópiás dermatitisz a gyermekek és fiatalok leggyakoribb bőrbetegsége. A fogyasztói társadalmakban a lakosság 5–10%-a hajlamos rá, s a betegség által leginkább sújtott korosztályokban elő­fordulási aránya meghaladhatja a 15%-ot. Sohasem terjed egyik emberről a másikra, és felnőttkorban magától elmúlhat, de sok esetben a gyerek nem növi ki, és ritkábban bár, de a betegség csak később, tinédzser vagy felnőttkorban is kialakulhat.

Mi okozhat atópiás dermatitiszt? Az atópiás betegségekre (pl. asztma, dermatitisz) örökletesen hajlamos egyének ekcémáját sokféle környezeti tényező vált­hatja ki. A tünetek fellángolásáért időjárási tényezők, allergiás reakciót keltő anyagok (allergének), a ruházatnak vagy a levegő­nek a bőrt irritáló összetevői tehetők fele­lőssé. Nemritkán étel (pl. tej, tojásfehérje, hal) okozta túlérzékenység van a tünetek hátterében. Árthat a betegeknek a szennyezett levegő, a dohányzás és a stressz. Melyek a betegség tünetei? Az atópiás dermatitisz fő tünete viszketéssel és bőr­szárazsággal járó bőrkiütés. A betegség csecsemőkori formája sokszor az arcon okoz hámló és nedvedző vöröses foltokat. Később főként a könyökhajlat, a térdhajlat és egyéb hajlatok válnak ekcémássá, majd a betegség kiterjedhet a tenyérre, talpra és a végtagok többi részére. Az atópiás dermatitisz kórisméjét laboratóriumi vizsgálatokkal – a fehérvérsejtek egyik típusának számlálásával és az IgE típusú antitesteknek a vérből történő meghatá­rozásával – lehet megerősíteni. Hogyan kezelhető az atópiás dermatitisz? Olykor elegendő kerülni a tünetek fellángolását kiváltó környezeti tényezőket (az allergé­neket tartalmazó táplálékok fogyasztását, a bőrt dörzsölő ruházat viselését, a bőrt szárító tisztálkodószerek használatát) és hidratáló krém rendszeres alkalma­zásával puhítani az érintett bőrfelüle­tet. Máskor gyógyszerre is szükség van. A viszketés csillapítására antihisztamin készítményeket használnak. A gyulladá­sos tünetek leghatásosabb ellenszerei a szteroidos krémek, kenőcsök – e nem teljesen veszélytelen készítmények akkor okozhatnak komolyabb mellékhatásokat, ha nagy bőrfelületet kell velük hosszú ideig kezelni. Hasznosak lehetnek még az immunrendszer működését módosító (immunmoduláns) helyi készítmények, a fürdőkúrák és a fénykezelés.

Néhány éve forradalmian új terápiás lehetőségek jelentek meg az atópiás dermatitisz kezelésében. A biológiai terá­pia és a Janus-kináz-gátlók a gyógyszerek olyan új generációját képviselik, amely kö­zépsúlyos és súlyos AD-s betegek számá­ra a viszketés gyors enyhítésével és a bőr feltisztulásával jelentős életminőségbeli javulást jelenthetnek.

Fontos, hogy a beteg, a szülő részletes tájékoztatást kapjon a teendőkről a gyermekgyógyásztól és a bőrgyógyásztól, s pontosan kövesse a szakemberek tanácsát.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[280680] galéria
Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.