hirdetés

Diabéteszes szem (retinopátia)

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló szembetegség (diabéteszes retinopátia) idült, folyamatosan súlyosbodó kórállapot, mely hosszabb tá­von látásromláshoz és végül akár teljes látásvesztéshez is vezethet. A diabé­tesz többféle szemészeti problémát is okozhat, melyek közül a diabéteszes retinopátia a leggyakoribb.

hirdetés

MI OKOZZA A SZEMBETEGSÉGET DIABÉTESZBEN?

A diabéteszes retinopátia kialakulása mö­gött álló mechanizmusok még nem telje­sen tisztázottak. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a cukorbetegség – és ezen belül is leg­inkább a tartósan emelkedett vércukorszint (hiperglikémia) – következtében károsodnak a szemben lévő apró erek. Ennek eredmé­nyeként a látásért felelős ideghártya (retina) vérellátása elégtelenné válik, kóros érelválto­zások, értágulatok, bevérzések alakulhatnak ki, ami végső soron látásromláshoz, súlyos esetben teljes látásvesztéshez vezethet.

Az ideghártya károsodásának mér­téke alapján nem feltétlenül lehet előre látni a látásvesztés súlyosságát. Előfor­dulhat például, hogy a látás előrehaladott ideghártya-károsodás mellett is csaknem normális, ezért is nagyon fontos a cukor­betegek rendszeres szemészeti kontroll­vizsgálata akkor is, ha a betegnek nincs szempanasza.

 

MILYEN TÉNYEZŐK HAJLAMO­SÍTHATNAK DIABÉTESZES SZEM­BETEGSÉG KIALAKULÁSÁRA?


A retinopátia súlyosbodása attól függ, hogy a hiperglikémia mióta áll fenn és mennyire súlyos. Ha például valakinél 30 éves kora előtt diagnosztizálja orvosa a cu­korbetegséget, akkor 10 év elteltével 50% annak esélye, hogy diabéteszes retinopátia alakul ki nála, míg 30 év elteltével ez az esély már 90%-ra emelkedik, azaz minden 10. cukorbetegnél kialakul a diabéteszes szembetegség.

Ezen túlmenően is vannak körülmé­nyek, melyek fokozzák a diabéteszes retinopátia kockázatát:

magas vérnyomás és más szív- és ér­rendszeri problémák;

vesebetegség (fehérjevizelés, emel­kedett urea-/kreatininszint);

várandósság (a gyermekvárás hó­napjai alatt sok esetben a szembetegség gyors rosszabbodása várható, különösen elégtelen vércukorkontroll mellett);

korábbi szemműtét.

 

MILYEN TÜNETEI VANNAK A DIABÉTESZES SZEM OKOZTA LÁTÁSROMLÁSNAK?

A diabéteszes szembetegség – különösen a kezdeti időkben – nem feltétlenül okoz a beteg által is észrevehető tüneteket. A diabéteszt kísérő szembetegség tünetei viszonylag sokfélék lehetnek attól függően, hogy azokat pontosan milyen morfológiai elváltozás okozza.

Előfordulhat, hogy a látómező egy része „kiesik”, ilyenkor a beteg az adott területen lévő tárgyakat nem vagy csak rosszul látja.

Más esetekben minden átmenet nélkül sötét, „lebegő” foltok jelennek meg a lá­tómezőben, melyek bevérzésre utalnak és esetenként néhány nap alatt maguktól is eltűnnek. Súlyos bevérzés esetén hirtelen teljes látásvesztés is bekövetkezhet, mely nem jár fájdalommal.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA KIVIZSGÁLÁSA?

Megfelelő diabetológiai gondozás mellett rendszeresen sor kerül szemészeti kontrollvizsgálatokra is, melyek során optimális esetben már korai stádiumban felfedezik a retinopátia kialakulását – akkor, amikor a látásvesztés még nem indult el, vagy még annyira enyhe fokú, hogy maga a beteg esetleg még nem is érzékeli, csak a speciális vizsgálatok mutatják ki a károsodás korai jeleit a szemben.

A kivizsgálás első lépése ilyen esetek­ben is az alapos kikérdezés, melynek során az orvos kikérdezi a betegét arról, hogy mi­lyen tüneteket észlel magán, azok mióta állnak fenn, illetve van-e olyan esemény vagy egyéb tényező, melyet esetleg ös­szefüggésbe tud hozni a tünetek megjele­nésével, javulásával vagy súlyosbodásával.

Ha a cukorbetegség és a tünetek meg­léte alapján már valószínűsíthető a diabé­teszes szembetegség fennállása, annak biztos diagnózisát speciális szemészeti vizsgálatok segítségével lehet felállítani.

A réslámpavizsgálat során az orvos a szemfenék állapotát vizsgálja és arról felvételeket is készít további elemzés és későbbi összehasonlítás céljára. A vizsgálat előtt a vizsgálat megkönnyítésére pupilla­tágító szemcseppet ad, mely átmenetileg zavarhatja a látást, ezzel számoljon a beteg, amikor a vizsgálatra indul, lehetőleg men­jen kísérővel és semmiképp se vezessen saját autót ilyenkor.

A látásvizsgálat a látásélesség megha­tározására szolgál. A látásélesség hirtelen, minden átmenet nélküli rosszabbodása rossz prognosztikai jel; ilyen esetekben további sürgős kivizsgálás és szakellátás szükséges.

További kivizsgálás céljára szóba jöhet úgynevezett optikai koherencia tomográ­fiás (OCT) vizsgálat végzése, illetve az erek állapotának vizsgálatára fluoreszcens fes­tékkel végzett érfestés (angiográfia) is.

 

HOGYAN TÖRTÉNIK A DIABÉTE­SZES SZEMBETEGSÉG KEZELÉSE?

A cukorbetegség szemészeti szövődmé­nyei esetében is a legjobb stratégia a meg­előzés. A kóros szemelváltozások megje­lenése az alábbi módokon késleltethető, illetve a már fennálló elváltozások súlyos­bodása az alábbiakkal lassítható:

a vércukorszint optimális szintjének beállításával és fenntartásával;

a vérnyomás normalizálásával és nor­mális tartományban tartásával;

a vérzsírszint csökkentésével (diéta, orvos által felírt gyógyszerek)

a dohányzásról való leszokással.

 

Szemészeti kezelések

A diabéteszes retinopátia kezelése az ese­tek többségében nem tesz szükségessé speciális szemészeti beavatkozásokat. Azokban az esetekben, melyekben mégis szükség van ilyenre, az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre.

 

Lézerkezelés

A lézeres beavatkozás célja, hogy csökkent­se az érújdonképződést és mérsékelje az egyéb szemelváltozásokat. A lézersugárral esetenként csak a szem bizonyos területeit, míg máskor az egész szemet veszik célba. A lézerkezelés kizárólag szakorvosi javaslat­ra és általában ambuláns ellátás keretében történik.

 

Gyógyszeres terápia

Előrehaladott esetekben lehetőség van szteroidkezelés alkalmazására is, amikor a gyógyszert közvetlenül a szembe juttat­ják be. Vannak – részben még a klinikai ki­próbálás stádiumában lévő – egyéb gyógy­szeres kezelési lehetőségek is, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján ígéretesnek bizonyultak a szemészeti elváltozások sú­lyosbodásának lassításában.

 

Műtét

Elsősorban üvegtesti vérzés eseteiben jön szóba szemsebészeti beavatkozás, melynek célja a vérgyülem eltávolítása a szemből.

 

MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRHAT A DIABÉTESZES RETINOPÁTIA?

A diabéteszes retinopátia különösen fel nem ismert vagy nem kezelt esetekben járhat súlyos következményekkel. Ezek az alábbiak lehetnek:

Üvegtesti vérzés. Ha az újonnan képződött, sérülékeny, kevésbé teherbíró erek elszakadnak, vér kerül a szemet kitöltő üvegtest híg kocsonyaszerű állományába. Az üvegtesti vérzés tipikus tünete apró vagy nagyobb, lebegő, lassan tovamozgó foltok megjelenése a látótérben (üvegtesti homály). Súlyos esetben a vér mennyisége olyan nagy lehet, ami teljesen lehetetlenné teszi a látást. Az üvegtestbe került vér önmagában nem feltétlenül okoz tartós látásvesztést; a vér néhány hét vagy hónap alatt fokozatosan felszívódhat, így az üvegtest feltisztulva ismét átlátszóvá válik, a látás normálissá válhat.

Retinaleválás. Ha a diabéteszes retinopátiát jellemző érújdonképződés hegképződéssel társul, akkor „lehúzhatja” a látásért felelős ideghártyát a szem belső felületéről. A retinaleválásra úszó homá­lyok, fényfelvillanások vagy súlyos látás­csökkenés hívhatja fel a figyelmet.

Zöldhályog (glaukóma). A szem elül­ső részén kialakuló új erek akadályozhatják a szemen belüli normális folyadékáramlást, ami a szemnyomás fokozása révén glau­kóma kialakulásához vezethet. A nyomás­emelkedés miatt károsodhat a látóideg is, ami további súlyos látásproblémákat okoz.

Teljes látásvesztés (vakság). A dia­béteszes retinopátia és/vagy a zöldhályog akár teljes látásvesztésig is súlyosbodhat.

 

MILYENEK A KILÁTÁSOK, HA A CUKORBETEGSÉGET SZEMÉSZETI SZÖVŐDMÉNY IS KÍSÉRI?

A retinopátia az esetek többségében sajnos fokozatosan egyre súlyosbodik, látásrom­lást és később akár teljes látásvesztést is eredményezhet. Megfelelő életmóddal, ke­zeléssel a rosszabbodás lassítható, az újabb elváltozások megjelenése késleltethető.

Ne felejtse el, hogy a teljes látásvesz­tés nem elkerülhetetlen következménye a cukorbetegségnek. A megelőzésért ön is nagyon sokat tehet.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[271223] galéria
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.