hirdetés

Génterápia

A gének az öröklődésben alapvető szerepet játszó struktúrák, melyek az élő szervezetek örökítőanyagából, azaz DNS-ből (dezoxiribonukleinsavból) épülnek fel. A gének szabályozzák a szervezetet felépítő fehérjék képző­dését, egyszersmind felelősek azért, hogy a szülők genetikai állománya átörökítődjön utódaikba. Ezek a gének szabályozzák az egyének összes tulajdonságát, a hajszíntől a testmagasságon át a külső és belső egyedi jellegzetességekig.

hirdetés

A gének szerkezete azonban kóros irányba módosulhat, egyes gének hi­ányozhatnak, illetve működésükben zavar állhat be. A mutációknak is nevezett kicsiny módosulások a fehérjék képződésének megváltoztatása révén hatással lehetnek a szervezet egészének normális funkciójá­ra, ami olyan alapvető életfunkciókat érint­het, mint például a légzés, a járás vagy az emésztés. A gének szerkezete és működése megváltozhat öröklött mutációk következ­tében (melyet a szülők adnak át gyerme­keiknek), de az idősödés velejárójaként is létrejöhetnek, vagy bizonyos káros vegyi anyagok vagy sugárzás is károsíthatják a gének épségét.

 

A GÉNTERÁPIA ALAPJAI

 

A génterápia egy orvosi eljárás a génelté­rések okozta betegségek kezelésére vagy megelőzésére, melynek során az orvosok igyekeznek korrigálni a fennálló genetikai problémát. A génterápia kapcsán nem mű­tétre vagy gyógyszeres kezelésre kerül sor, hanem az érintett személy genetikai állo­mányának kedvező irányú befolyásolására.

A génterápia első módszere az úgyne­vezett géntranszfer vagy génhozzáadás volt, melynek célja új génnek vagy adott gén hibátlan kópiájának célzott bevétele a hiányzó gén pótlása vagy a betegséget okozó kóros génkópia hibátlanra cserélése céljából.

A későbbi kutatások és technikai fej­lesztések nyomán lehetőség nyílt az egyén genetikai állományának (genomjának) szerkesztésére, melyre különféle eljárások és megközelítések kerültek kidolgozásra. Ez utóbbi módszerrel nem bővül új geneti­kai anyaggal a sejtek eredeti génállománya, hanem erre alkalmas eszközökkel moleku­láris szinten módosítják kedvező irányban a sejtben lévő DNS-t. A génszerkesztés célja lehet:

1. egy adott genetikai eltérés korri­gálása oly módon, hogy normalizálódjon a gén működése;

2. egy gén működésének „bekapcso­lása” a betegség legyőzése érdekében;

3. egy hibásan működő gén „kikap-csolása”;

4. a gén működését megzavaró, ezzel betegséghez vezető kóros DNS-darab el­távolítása; vagy

5. a kóros sejtek genetikai állomá­nyának olyan célú módosítása, hogy azok könnyebben felismerhetők és így elpusztíthatók legyenek az immunrend­szer számára.

Amennyiben új genetikai anyag bevi­telére kerül sor a génterápia során, azokat úgynevezett vektorok segítségével viszik be a sejtekbe. Vektorként leggyakrabban különféle vírusokat használnak, mivel a vírusok általában kiváló képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy a sejtek bel­sejébe jussanak. Bár első pillantásra akár aggasztónak tűnhet, hogy így a vírusgének is bekerülhetnek az emberi sejtekbe, a ku­tatók ma már számos módszert ismernek arra, hogy a vírus genetikai állományát úgy semlegesítsék, hogy mindeközben a vírus továbbra is be tudja tölteni ezt a „szállító” funkcióját.

Egyelőre még viszonylag kevés beteg­ség kezelésére áll rendelkezésre hatásos génterápia, ezek közé tartozik például a gerincvelői izomsorvadás (spinális musz­ kuláris atrófia, SMA). Jelenleg is számos génterápiás technika áll kifejlesztés, illetve klinikai vizsgálatok alatt.

 

NÉHÁNY PÉLDA A GÉNTERÁPIÁRA ALKALMAS BETEGSÉGEK KÖRÉBŐL

 

Ma már ígéretes módszerek vannak már bizonyos rosszindulatú hematológiai be­tegségek és örökletes szembetegségek génterápiás gyógyítására is. Tudni kell azonban, hogy e módszerek jelentős ré­sze még csak a klinikai vizsgálatok stádi­umában tart.

Azok a kórképek, melyek esetében szóba jön a génterápia, jórészt az úgyne­vezett ritka betegségek közé tartoznak, és nem egy közülük az életet veszélyeztető vagy jelentős fokú funkciókárosodást vagy életmódromlást okozó megbetegedés. (A ritka betegségek közé azokat soroljuk, melyek a népesség kevesebb mint minden 200 000-ik tagját érintik.)

Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy a következő 5–10 évben engedélyezés­re kerülő génterápiás módszerek csaknem fele rosszindulatú daganatos megbetege­dés, míg körülbelül 38%-a örökletes geneti­kai betegségek kezelését célozza majd.

 

A GÉNTERÁPIA VESZÉLYEI

 

Talán nincs is olyan kezelési forma, melynek alkalmazása nem járna kisebb-nagyobb kockázatokkal, mellékhatásokkal, és ez alól sajnos a génterápia sem kivétel. A génte­rápiák esetében az egyik legnagyobb ve­szélyforrást az jelenti, hogy a géneket nem lehet könnyedén közvetlenül bejuttatni a sejtekbe, ehhez a már említett vektorokra van szükség. A vírusokat azonban az emberi szervezet idegen behatolóként azonosítja, ennek megfelelően mozgósítja velük szem­ben teljes védekező rendszerét. Bár vek­torként való alkalmazásuk előtt a tudósok eltávolítják a vírusokból saját betegségoko­zó génjeiket és azokat a gyógyítás céljából hasznos génekre cserélik, ezzel általában nem sikerül teljes mértékben semlegesíteni a kockázatokat, melyek a következők:

1. Nem kívánt immunreakciók. A szerve­zet által idegen ágensként felismert vírusok ellen fellépő immunreakciók gyulladáshoz, súlyos esetben akár szervi elégtelenséghez is vezethetnek.

2. Nem megfelelő sejtek célbavétele. A vírusok többsége nem csupán egyet­len sejttípus befolyásolására képes, éppen ezért lehetséges, hogy a vektorfunkciónak megfelelően módosított vírus nemcsak a mutált gént tartalmazó sejtekbe jut be, hanem további, akár egészséges sejtekbe is. Ilyen esetekben az ép sejtek károsod­hatnak, ami más betegségek – például rosszindulatú daganatok – kialakulásához vezethet.

3. A vektorvírus okozta fertőzés. Egyes esetekben előfordulhat, hogy az emberi szervezetbe jutva a vírus visszanyeri ere­deti betegségokozó képességét, ami akár súlyos vírusinfekcióhoz is vezethet.

4. Rákbetegség kialakulása. Amennyi­ben az újonnan bevitt gének nem a gaz­daszervezet DNS-ének megfelelő helyére kerülnek beépítésre, a rossz helyre beéke­lődött géndarab rosszindulatú elfajulás kiindulópontjaként szolgálhat.

 

A GÉNTERÁPIA EREDMÉNYEI

 

A génterápiával kapcsolatos kutatások és a mindennapi gyakorlati alkalmazás ta­pasztalatai egyaránt ígéretesek. Többek között az alábbi betegségek kezelésére folynak előrehaladott klinikai vizsgálatok, jó eredményekkel:

súlyos kombinált immunhiányos állapot;

hemofília;

a szem ideghártyájának gyulladása (retinitis pigmentosa) által előidézett teljes látásvesztés;

leukémia;

talasszémia;

Parkinson-betegség;

időskori makuladegeneráció;

Epstein–Barr-vírus okozta limfóma;

bőr festékes daganata (melanóma) stb.

Nem szabad azonban elhallgatni azt sem, hogy a génterápiás módszerek fej­lődése előtt még számos akadály tornyo­sul, melyet a kutatóknak le kell győzniük. Többek között megbízható, biztonságos és hatékony módszert kell kidolgozniuk a genetikai anyag sejtekbe juttatására; pontosan a megfelelő sejteket kell célba venniük; valamint úgy kell módosítaniuk a génterápiás technikát, hogy azok alkal­mazása minél kevesebb és minél enyhébb mellékhatásokkal járjon – hogy csak a leg­inkább kézenfekvő kihívásokat említsük.

A génterápiás fejlesztések során meg­nyugtató megoldást kell találni az etikai aggályokra is, hiszen nem feledkezhetünk meg arról, hogy a génterápia az adott személy genetikai állományának megvál­tozását vonja maga után. Ezen túlmenően gyakorlati és etikai buktatók merülhetnek fel a klinikai vizsgálatokba való betegtoborzás, a vizsgálatok lefolytatása és az eredmények értékelése terén is, hiszen a klinikai vizsgála­tok feladata, hogy meghatározza: az adott kezelés biztonsággal végezhető-e, milyen dózisban hatásos és biztonságos, milyen úton és módon, illetve kiknél alkalmazható az adott génterápiás eljárás, valamint egy­általán kellőképpen hatásos-e az.

 

A GÉNTERÁPIA JÖVŐJE

 

Mint minden betegségre, úgy a génterápiás gyógyítás szempontjából szóba jöhető kórképekre is igaz, hogy a kezeléstől akkor várható a legjobb hatás, ha annak alkal­mazására a lehető legkorábban kerül sor. Ebből a megfontolásból megkezdődtek a kutatások a már magzati korban végez­hető génterápiás eljárások kifejlesztésére, melyek számos örökletes betegség gyógyí­tásában kaphatnak fontos szerepet.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

 

 

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.