hirdetés

Koronavírus után, teljes gyógyulás előtt

Az utóbbi hónapok legnagyobb közegészségügyi kihívása a SARS-CoV-2 koronavírus okozta COVID-19-világjárvány. Sok mindent tudunk már a be­tegségről, ám kevesebb adatunk van a vírusfertőzés hosszabb távú követ­kezményeiről. A tünetek nem szűnnek meg egy csapásra, amint a beteg és orvosa a kezébe kapja az első negatív vírusteszt eredményét.

hirdetés

MIKOR KELL COVID-19-RE GONDOLNOM?

A betegség leggyakoribb tünetei a kínzó, többnyire száraz köhögés; a hőemelkedés vagy láz; a légszomj, nehézlégzés, súlyos esetben légzési elégtelenség; az általános gyengeségérzés, fáradékonyság, kimerült­ség; az izomfájdalom; valamint az ízérzés és/vagy a szaglás elvesztése. Fontos tud­ni, hogy a fertőzés teljesen tünetmentes is lehet, illetve sokszor enyhe tünetekkel jár, miközben a fertőzött személy képes másoknak is átadni a fertőzést.

 

TÜNETMENTESSÉ VÁLOK-E, HA A VÍRUSTESZT MÁR NEGATÍV?

A betegség tünetei az esetek egy részé­ben rövid időn belül teljesen megszűnnek, azonban egyáltalán nem ritkaság, hogy egyik-másik tünet még heteken vagy akár hónapokon keresztül fennáll. Ez utóbbira akkor van nagyobb esély, ha az akut fer­tőzés kapcsán súlyosabb állapot alakult ki, esetleg kórházi kezelésre is szükség volt.

A következő tünetek elhúzódására kell a leginkább számítani: fáradékony­ság, kimerültség; nehézlégzés, légszomj; izomgyengeség; köhögés; memóriazavar, pszichés problémák.

 

HAMAR KIFÁRADOK. HOGYAN VÉGEZZEM EL A TEENDŐIMET?

A fertőzésből való lábadozás során az egyik leginkább frusztráló tünet a kimerültség, ami megnehezítheti a megszokott mindennapi teendők ellátását, olykor annyira, hogy a tisz­tálkodás is nehézségekbe ütközik. Nem ritka az energiaszint napközbeni ingadozása sem: vannak időszakok, amikor rendben lévőnek tűnik minden, aztán pár órával később letag­lózó fáradtságérzés, kimerültség jelentkezik.

Igyekezzen beosztani az erejét, hogy mindenképpen maradjon energiája a leg­fontosabb teendők ellátására. Ha több­szintes az otthona, akkor pl. költöztesse a fekhelyét arra a szintre, ahol a lépcső használata nélkül is minden szükségletét ki tudja elégíteni.

Végezze el azokat a tevékenységeket, melyekre önállóan is képes, minden más feladathoz kérje családtagjai, barátai vagy gondozója segítségét.

Tervezze meg azoknak a feladatok­nak a sorrendjét, melyeket mindenképpen el kell aznap végeznie, hogy ezeket a lehe­tő legkisebb energiabefektetés árán vég­hez tudja vinni.

Ha ismétlődő mintázatot vesz észre energiaszintje napi ingadozásában, akkor a nagyobb igénybevételt jelentő tevékeny­ségeket időzítse a „jobb” órákra.

Szükség esetén használjon segédesz­közt (botot, járókeretet stb.).

A feladatok közé iktasson be pihené­seket, ne akarjon egyszerre sokat elvégezni.

Tudatosítsa magában, hogy ener­giatartalékai még nem érik el a betegség előtti szintet, ezért ne állítson maga elé tel­jesíthetetlen akadályokat, mert ezzel csak a frusztrációját fokozza.

 

NEHEZEN KAPOK LEVEGŐT. HOGYAN SEGÍTSEK MAGAMON?

A COVID-19 után akár hosszú ideig is ne­hezebb lehet a légzés. Ez akkor ad okot aggodalomra, ha magától nem javul, vagy súlyosbodik. A következő testhelyzetek segíthetnek a légzés megkönnyítésében:

üljön lazán;

álló helyzetben kissé előrehajolva támaszkodjon a könyökére (pl. az ablakpárkányon);

álló helyzetben támassza meg a hátát és kissé dőljön előre;

ülő helyzetben hajoljon kissé előre, esetleg párnával támassza meg a fejét az asztalon;

éjszakára párnákkal emelje meg a fe­jét, és hason fekvő vagy hanyatt fekvő po­zíció helyett az oldalára feküdve aludjon.

Gyakori és rendszeres szellőztetéssel mindig gondoskodjék arról, hogy friss, oxigéndús levegő jusson az otthonába. Megfelelő légzéstechnikával, légzőtornával is hozzájárulhat a szervezete megfelelő oxi­génellátottságához. Ennek elsajátításához kérje szakember segítségét!

 

HOGYAN NYERJEM VISSZA ERŐNLÉTEMET?

A betegség ideje alatt jelentősen csök­kenhet az izomerő, különösen akkor, ha a beteg kénytelen volt rövidebb-hosszabb időt kórházban tölteni. Az izomgyengeség leginkább a lábakban mutatkozhat meg. Ennek számos oka van, de a legnyomósabb oka az inaktivitás.

A gyógyulás szempontjából fontos mi­előbb visszatérni a rendszeres testmozgás­hoz, ennek idejét és ütemét azonban ter­mészetesen nagyban befolyásolják egyéb „poszt-covid” tünetek, elsősorban a kime­rültségérzés és a légzési nehézségek. Né­hány tanács a fizikai aktivitás fokozásához:

Szigorúan tartsa magát a fokozatos­ság elvéhez, lassan, lépésenként haladjon a mozgás intenzitásának fokozásakor, min­dig csak egy kicsit többet vállalva, mint az előző napon.

A testedzési program megtervezésé­hez kérje szakember tanácsát.

Ne ijedjen meg, ha fizikai terhelés ha­tására légszomja kissé fokozódik, ez normá­lis jelenség is lehet. Ha a légszomj kellemet­len mértéket ölt, azonnal álljon le pihenni, és tartsa észben a fokozatosság elvét.

Megfelelően megtervezett, kíméle­tes és fokozatos edzésprogram mellett hamarosan tapasztalni fogja, hogy fizikai erőnléte lassacskán visszatér, és minden nappal közelebb kerül ahhoz, hogy elérje a betegség előtti szintet.

 

CSAK EZ A KÍNZÓ KÖHÖGÉS NE LENNE! MIT TEHETEK ELLENE?

A kínzó köhögés az egyik leggyakoribb tü­net, amiről a COVID-19-en átesett betegek beszámolnak. Ez többnyire száraz köhögés, de az esetek egy részében hurutos is lehet. A száraz köhögés enyhítésére:

gondoskodjon szervezete megfele­lő folyadékellátottságáról: igyon elegen­dő folyadékot, lehetőleg apránként, kis kortyokban;

inhaláljon, ezzel is akadályozva a lég­utak nyálkahártyájának kiszáradását;

jó hatásúak lehetnek a házi praktikák, pl. kellemesen meleg mézes limonádé vagy tea fogyasztása.

A hurutos köhögés enyhítésére:

ilyen esetekben is jó hatású a folya­dékbevitel és az inhalálás;

a testhelyzet megfelelő megválasztá­sával és légzőtornával is segítheti a váladék kiürülését, ennek megtanulásához kérje szakember tanácsát.

Ne dohányozzon! A dohányzás azon túl, hogy súlyosbíthatja a légúti panaszokat és tovább ronthatja a szervezet oxigénellá­tottságát, károsan befolyásolja az immun­rendszer működését is. Ezért igyekezzen végleg letenni a cigarettát! Lehetséges, hogy ezt korábban már többször fontol­gatta, de most a betegség utáni lábadozás további ösztönzést adhat ehhez.

 

MEMÓRIÁM, HANGULATOM NEM A RÉGI. MIT TEGYEK?

A COVID-19 betegség hosszabb távú követ­kezménye lehet a figyelem-összpontosítás és a memória zavara. A felgyógyult bete­gek néha azt veszik észre, hogy nem köti le az érdeklődésüket a korábban kedvelt tévéműsor, vagy nem tudják felidézni, ki­vel találkoztak előző nap. Ezek a problémák általában átmeneti jellegűek, és csak akkor igényelnek komolyabb kivizsgálást, ha nem javulnak, sőt súlyosbodnak.

Nem számítanak ritkaságnak a pszichés problémák sem. A légzés nehezítettsége önmagában is szorongást kelthet, ráadá­sul a beteg érthető módon tart a tünetek súlyosbodásától, tartós szövődmények jelentkezésétől, illetve félti családtagjait a megfertőződéstől. A fertőzésen átesett betegek gyakran számolnak be alvásza­varokról, de még rémálmok vagy pánik­rohamok jelentkezéséről is. Hogyan lehet könnyíteni ezeken?

Kerülje azokat a híreket vagy posz­tokat a (közösségi) médiában, melyekről tudja, hogy felizgatják.

Beszéljen érzéseiről családtagjaival és barátaival.

Keressen olyan szabadidős tevékeny­ségeket, melyekben örömet talál, amelyek kikapcsolják, feltöltik.

Ne izgassa fel magát túlságosan, ha nehezen tud végrehajtani olyan tevékeny­ségeket, melyeket a betegsége előtt kön­nyedén elvégzett. Ilyenkor emlékeztesse magát, hogy a felépülés nem megy egyik napról a másikra.

Ügyeljen az egészséges, kiegyen­súlyozott étkezésre, mely a szükséges tápanyagokat elegendő mennyiségben tartalmazza.

Sajátítsa el és alkalmazza a relaxációs technikákat.

Amennyiben a tünetek tartósan fenn­állnak vagy súlyosbodnak, illetve zavarják mindennapi tevékenységeinek ellátásában és szociális kapcsolatai fenntartásában, kér­je szakember segítségét.

Végül pedig gondoljon arra, hogy a fer­tőzést már legyőzte. Legyen türelmes és megértő önmagával, ám ha bármilyen ag­gasztó új tünete támad, vagy korábban is meglévő tüneteinek súlyosbodását észleli, mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát.

 

EZ A TÁJÉKOZTATÓ NEM HELYETTESÍTI AZ ORVOSI KEZELÉST. A BETEGEK SZÁMÁRA KÉSZÍTETT MÁSOLATOKTÓL ELTEKINTVE FELHASZNÁLÁSA CSAK A KIADÓ ÍRÁSOS HOZZÁJÁRULÁSA NYOMÁN ENGEDÉLYEZETT.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.