A biológiai terrorizmus tüdőgyógyászati szemszögből

Főbb tézisek:

  1.  Ha terroristák biológiai fegyvert vetnének be, valószínűleg aeroszol formában alkalmaznák, mivel a tüdő nagy belső felülete lehetővé teszi az anyag gyors felszívódását.
  2.  A Bacillus anthracisideális biológiai fegyvernek számít. Belélegezve tüdő-anthraxot okoz, amely jellegtelen influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de kezelés hiányában sepsist és toxaemiát okoz, s néhány nap alatt halálhoz vezet. Az idejében felismert és kezelt megbetegedés uralható.
  3.  A pestis kórokozója a tüdőbe jutva fulmináns lefolyású pneumoniát okoz. A halálos kimenetelű betegség befolyásolására csak a haladéktalanul megkezdett antibiotikum-kezelés ad esélyt.
  4.  A himlő is rettegett biológiai fegyver nagy fertőzőképessége és a népesség bizonytalan immunvédelme miatt. A negyed százada eradikált betegség újbóli fellépése esetére katasztrófatervet dolgoztak ki a népesség tömeges oltására vonatkozóan. A rendelkezésre álló oltóanyag biztonságos volta kétséges.
  5.  A botulinum toxin igen erős idegméreg, amely – függetlenül a behatolási kaputól – megbénítja a vázizmokat, és légzésbénulás révén halált okozhat. A kezelés lényegében szupportív.
  6.  Az új oltási módok a mucosalis immunitás segítségével a jövőben forradalmasíthatják a fertőző betegségek megelőzését és terápiáját, s ezáltal a bioterrorizmus elleni védekezés lehetőségeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
M. Kolb, P. Langmann, K. Fleischer
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.