A COVID-19 hatása a menstruációs ciklusra

Egy több mint 12.000 nő körében végzett felmérés szerint egyharmaduk tapasztalt változást a menstruációs ciklusában és az azzal járó tünetekben világjárvány idején.

Kutatók szerint a világjárvány „az egyik legstresszesebb, kollektíven átélt katasztrófa, amellyel a modern társadalom valaha is találkozott”. A COVID-19, amelyről azt gondolták, belátható időn belül véget ér, mára a mindennapi élet részévé vált, és új, pszichoszociális, interperszonális és környezeti stresszorokat hozott, és többek között a teherbe esést is. A krónikus, hosszú távú stressz magas kortizolszintet eredményez, ami hatással lehet a hormonális rendszerre és a menstruációs ciklus szabályozására, így a családalapításra is. Bár korábban is számoltunk a kezelések során a stressz betegekre gyakorolt hatásával, de soha nem tapasztaltunk ilyen mértékű krónikus, epizodikus stresszt.

Az Ovia Health az érzékelt stressz és a menstruációs ciklus, valamint a tünetek változása közötti kapcsolatot vizsgálta, hogy megtudjuk, a COVID-19 világjárvány okozta stressz hogyan befolyásolja az asszisztált reprodukció (ART) igénybevételét.

Az Egyesült Államokban 2020 márciusától 2021 áprilisáig az Ovia Health termékenységi mobilalkalmazásának felhasználóit vonták be a felmérésbe, melynek során a menstruációs mintázat és a tünetegyüttes, valamint az Érzékelt Stressz Skála 4 (Perceived Stress Scale, PSS-4) változásait rögzítették. Párosított t-próbával értékelték a csoportok közötti különbségeket (menstruációs változások vs. nincs menstruációs változás). A felmérésben azt is megkérdezték a résztvevőktől, hogy mivel tudnák magyarázni a ciklus rendszerességének vagy a tüneteknek a változását.

A 12.302 válaszadó közül minden harmadik (36%) észlelt változásokat a ciklusban vagy a tünetekben. 87%-uk számolt be arról, hogy megváltozott a ciklus hossza, 29%-uknak erősebbek voltak a menstruációs tünetei (derékfájás, görcsök vagy megváltozott folyás), és 27%-uk mondta, hogy a menstruációs vérzés erősebb volt a szokásosnál.

Az eredmények összhangban vannak, az epizodikus stressz menstruációra gyakorolt hatását vizsgáló mástanulmányok megállapításaival.

Azok, akik a menstruációs ciklusuk vagy tüneteik változásáról számoltak be, átlagosan magasabb pontszámot értek el a PSS-4-en azokhoz képest, akik semmilyen változást nem észleltek (8,5 vs. 8,3; P<0,05). A PSS-4 pontszámai minden válaszadó esetében, függetlenül a ciklus/tünetek szabálytalanságától, jelentősen magasabbak voltak a hasonló populációkban végzett pandémiát megelőző összehasonlító értékelések pontszámaihoz képest.

A válaszadók valamivel több mint a fele (55%) úgy vélte, hogy a stressz hozzájárult a menstruációs ciklus rendszerességének és/vagy a tünetek változásához, míg 33%-uk a mentális egészségben bekövetkezett változásokra, például depresszióra vagy szorongásra gondolt.

Az oltás hatása a menstruációra

Egyes nők a menstruációs ciklusuk oltást követő megváltozásáról számoltak be, ami feltehetően az immunválaszból eredő oltási reakció következménye. Jelenleg nem mutattak ki közvetlen kapcsolatot a vakcina és a menstruáció változásai között, és arra sincs hiteles bizonyíték, hogy a vakcina összefüggésbe hozható lenne a meddőséggel. A legtöbb nőnél az oltás után 1 hónappal újraindul a normális ciklus. Továbbá,

A rendszertelen menstruációs ciklus különösen frusztráló a családalapítással próbálkozó nők számára. Az egyre több menstruációs rendellenesség és sikertelen teherbe esési próbálkozás után sokan veszik igénybe a mesterséges megtermékenyítést.Az ilyesfajta szolgáltatást nyújtók igyekeznek jobban integrálni a mentális egészségügyi szűrést, és a fogamzás és a termékenységi kezelés eredményeit optimalizáló kezelésekhez kapcsolni a betegeket.

Bár a felmérés jelentős korlátja volt, hogy a menstruációs ciklus változásai önbevalláson alapultak és nem a rendszertelen menstruáció megfelelő diagnosztikai kritériumain, rávilágított arra, hogy több kutatásra van szükség a világjárványnak a menstruációra és a vakcinának a menstruációra gyakorolt hatásáról. A National Institutes of Health augusztusban 1,6 millió dollárt ajánlott fel ezen összefüggésnek feltárására.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/961353?src=

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.