COVID-19 és az endokrin rendszer

A SARS-CoV-2 vírus az ACE2-receptoron keresztül meg tudja zavarni az endokrin rendszert.

A COVID-19 fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus megzavarhatja a különféle endokrin működéseket azáltal, hogy befolyásolja a vírusnak a sejtbe történő belépési helyét, az angiotenzin konvertáló enzim 2-őt (az ACE2-t).

Az ACE2 a sejt felszínén lévő transzmembrán monokarboxipeptidáz, a renin-angiotenzin rendszer tagja. A SARS-CoV-2 egy burkos, egyszálú RNS-vírus, amelynek tüskefehérjéje (S) segítségével az a i ACE2-receptorhoz kötődik, a sejtekbe lépéshez a vírusrészecske a gazdasejt receptorait és endoszómáit használja. A gazdareceptor egy 2-es típusú transzmembrán-szerinproteáz, a TMPRSS2, amely megkönnyíti a vírus RNS bejutását a gazdasejtbe az S-fehérje segítségével (ez a szerinproteáz segíti egyéb koronavírusoknak, így az influenzát okozó koronavírusnak is a sejtbe jutását). A gazdasejt a vírus RNS parancsára vírus fehérjéket állít elő, amelyek a replikáz-transzkriptáz komplexet kódolják, majd a vírus RNS-függő RNS-polimeráza segítségével szintetizálódik a virális RNS. Ezt követi a vírusrészecskék összeállításához szükséges strukturális vírusfehérjék előállítása, ezután pedig a vírus kiszabadul a sejtekből.

A fertőzéshez a target sejtben ACE2-nek és TMRPSS-2-nek is kell egymás közelében lenni. A szerin proteáz TMPRSS2 egy adrogén szabályozás alatt álló gén, mely leginkább a prosztatában, kisebb mértékben a tüdőben, vastagbélben, vesékben és pancreasban expresszálódik. ACE2 expressziót az egerek agyának táplálékbevitellel és anyagcsereszabályozással összefüggő hypothalamikus területein is ki lehet mutatni, de expresszálódik az egerek glukagon-termelő alfa-sejtjeiben, zsírszövetében, emberben pedig a pancreas szigetsejtjeiben és a herék Leydig és Sertoli sejtjeiben is.

A COVID-19 fertőzött kórházba kerülő, súlyos komplikációkban szenvedők között 1,5-2-szer több a férfi, mint a nő. Az ACE2-gén az X kromoszómán van, így a nőkben két kópia van, míg a férfiakban csak egy. Egyes Y kromoszómán lévő gének dowregulálják az ACE2 promoter aktivitását, , ezért az ACE2 szabályozás különbözik a nemekben, de eltér életkor szerint is változik.

Dr. Eric Lazartigues (Louisiana State University Health Sciences Center and Southeast Louisiana Veterans Healths Care Systems, New Orleans) és munkatársai az Endocrinology c. lapban 2020. július 11-én online megjelent cikkükben összefoglalják a különféle endokrin szervek ACE2 expresszióját és működését, valamint a SARS koronavírusok lehetséges endokrinológiai hatásait. A SARS-CoV-2 fertőzéshez a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek működési zavara társul, a hasnyálmirigy károsodik, gyakran újonnan megjelenő, de reverzibilis diabetest okozva. A herék orchitissel járó érintettségéről csak néhány betegnél számoltak be, de boncolásukkor SARS-CoV-2-őt nem tudtak kimutatni a herékben, ami arra utal, hogy nem a vírus közvetlen hatásáról, hanem inkább egy immun-mediált heregyulladásról volt szó. A luteinizáló hormon (LH) jelentős emelkedését és a tesztoszteron-luteinizáló hormon arány csökkenését szintén megfigyelték.

A korábbi, Szingapúrban zajló SARS járvány során a betegek 39%-ánál a hypothalamus-hypophysis-mellékvesekéreg tengely átmeneti működési zavarát észlelték, és jónéhány esetben boncoláskor a pajzsmirigy primer károsodását is leírták.

A tanulmány szerzői végül azt a következtetést vonták le, hogy a diabeteses, elhízott, magas vérnyomásos betegeknél súlyosabb lefolyással kell számolni COVID-19 betegség esetén. Ugyanakkor „nincs elég adatunk a humán endokrin szervek kóros állapotaiban az ACE2 expressziók mértékéről, ilyen módon az ACE2 expressziók közvetlen szerepét sem tudjuk igazolni a COVID-19 betegség lefolyásának súlyosabbá válásában.”  

Források:

Reuters Health Information. SARS-CoV-2 can disrupt endocrine system via ACE2. July 23, 2020

Lazartigues E, Fahd Qadir MM, Mauvais-Jarvis F. Endocrine significance of SARS-CoV-2’s reliance in ACE2. Endocrinology, Published 11 July 2020. https://doi.org/10.1210/endocr/bqaa108

Kétséges, hogy az ACE-gátlók növelik a komplikált COVID-19 kockázatát

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.